Kako će tvoja tetovaža izgledati za 20 godina

Istraživač sa londonskog Univerzitetskog koledža, Jan Imes, izumio je matematički model koji može da predvidi kako će vremenom izgledati djelovi tetovaže i koji su crteži najmanje podložni promjeni.
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2011. 12:26h

Trajna tetovaža može biti i trajni problem. Ne samo što je tetoviranje opasno po zdravlje ako se ne vrši na adekvatan način i nestručno, već vlasniku može i da dosadi.

Tetoviranje je posljednjih godina veoma moderno. Svoju kožu oslikavaju i mladi i stari, muškarci i žene. Dejvid Bekam, Anđelina Džoli, prva dama Velike Britanije Samanta Kamerun... takođe su se "našarali".

Da li će oni zbog toga zažaliti kroz koji godinu? Istraživač sa londonskog Univerzitetskog koledža, Jan Imes, izumio je matematički model koji može da predvidi kako će vremenom izgledati djelovi tetovaže i koji su crteži najmanje podložni promjeni.

"Tetoviranje je postalo trend u svijetu, a skoro trećina populacije u SAD od 18 do 25 godina odlučuje se da na svom tijelu iscrta bar jednu tetovažu. Zato sam omogućio svima njima, kao i onima koji tek planiraju da se tetoviraju, da znaju kako će njihov dizajn izgledati za 20 godina", kaže za Frans pres Jan Imes.

On je objasnio da budući izgled tetovaže zavisi od mastila kojima je rađena, tipa kože, veličine tetovaže, godina osobe koja se tetovira, izloženosti suncu i drugih faktora.

Njegova studija je objavljena u listu "Matematika danas" (Mathematics Today).

Bonus video: