Ukinut pritvor Bojanu Tomanoviću, optuženom za ubistvo Gorana Brnovića

U prvostepenoj presudi se navodi da je optuženi 15. septembra 2006. godine nakon prepirke i pri tuči, sa umišljajem ubio Gorana Brnovića.
586 pregleda 0 komentar(a)
Bojan Tomanović, Foto: Arhiva Vijesti
Bojan Tomanović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 28.04.2011. 11:30h

Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je pritvor Bojanu S. Tomanoviću, optužen za ubistvo karatiste Gorana Brnovića, jer je proteklo godinu dana od dana kada mu je rješenjem ukinuta prvostepena presuda Višeg suda u Podgorici, a nije donijeta drugostepena presuda.

Zakonikom o krivičnom postupku regulisano je trajanje pritvora nakon podignute optužnice. Od dana kada Apelacioni sud ukine prvostepenu presudu, Viši sud ima na raspolaganju godinu dana da donese novu presudu u ponovljenom postupku.

Taj rok je poštovan i drugostepena presuda Tomanoviću izrečena je 14. decembra 2010. Kako u Apelacionom sudu nije donijeta drugostepena presuda, Tomanoviću je po odrebama ZKP-a morao biti ukinut pritvor, tako da će se on u nastavku suđenja braniti sa slobode.

“Poslije dostavljanja prvostepene presude pritvor može trajati još najduže godinu dana. Ako za to vrijeme ne bude dostavljena drugostepena presuda kojom se prvostepena presuda preinačuje ili potvrđuje, pritvor će biti ukinut i optuženi pušten na slobodu”, piše u zakonu.

Suđenje se nastavlja 4. maja

U Apelacionom sudu, pred vijećem kojim je predsjedavao sudija Milić Međedović, održan je glavni pretres Bojanu S. Tomanoviću (30), zbog ubistva Gorana Brnovića 15. septembra 2006. godine u blizini kafe-bara “Madona”, na trotoaru ispred ulaza u stadion FK “Budućnost”. Suđenje se nastavlja 4. maja.

Ranije je pred Apelacionim sudom, održana sjednica vijeća na kojoj su razmatrane žalbe advokata odbrane na prvostepenu presudu Višeg suda izrečena u decembru prošle godine. Sudija izvjestilac je bio Zoran Smolović.

Kako su se stekli uslovi za ukidanje presude, jer činjenično stanje nije pravilno utvrđeno, predmet nije vraćen Višem sudu na ponovno suđenje, jer je tom sudu već jednom ukidana presuda. Zbog toga je u Apelacionom sudu zakazno treće suđenje za ubistvo karatiste Gorana Brnovića.

Krivično vijeće sudije Dragiše Rakočevića polovinom decembra 2010. u Višem sudu u Podgorici u ponovljenom postupku, osudilo je na deset godina zatvora Bojana Tomanovića, zato što je s umišljajem ubio Gorana Brnovića.

U istom sudskom procesu Srećko V. Tomanović (53) otac okrivljenog Bojana, za učestvovanje u tuči i nanošenje teške tjelesne povrede, osuđen je na osam mjeseci zatvora. Ista presuda je izrečena i u junu 2009. godine, ali je nakon žalbe odbrane Apelacioni sud ukinuo u aprilu 2010.

U prvostepenoj presudi se navodi da je optuženi Bojan Tomanović 15. septembra 2006. godine oko 00,10 časova, u Ulica Vaka Đurovića, preko puta kafića “Madona”, na trotoaru ispred ulaza u stadion “Budućnosti” u Podgorici, nakon prepirke i pri tuči, sa umišljajem ubio Gorana Brnovića.

Optuženi Tomanović je nožem dužine sječiva 11,5 centimetara, zadao više udaraca. Brnović je preminuo od ubodne rane u desnom dijelu grudnog koša, te usljed iskrvavljenja.

Bonus video: