Medojević: Za dilere minimum 20 godina zatvora

Predlogom zakona predviđeno je da Ministarstvu zdravlja organizuje Komisiju za drogu, koju bi činili stručnjaci iz različitih oblasti.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2011. 19:20h

Poslanici Skupštine okončali su raspravu o Predlogu zakona o sprječavanju zloupotrebe droge, kojim se propisuju mjere prevencije, unaprjeđenje zdravog načina života, informisanje i edukaciju o opasnostima narkomanije i pomoći zavisnicima i njihovim porodicama.

Predlogom zakona predviđeno je da Ministarstvu zdravlja organizuje Komisiju za drogu, koju bi činili stručnjaci iz različitih oblasti.

“Ovaj zakona daje dovoljno garancija da će se borba protiv zloupotreba droga obavljati u skladu sa evropskim standardima”, kazala je pomoćnica Ministarstva zdravlja Gorica Savović, istakavši da je neophodan “multidisciplinarni” pristup u rješavanju problema narkomanije.

Poslanik Pokreta za promjene Nebojša Medojević istakao je da se ta stranka zalaže za “drastično povećanje zatvorskih kazni” za dilere, ocijenivši da bi “minimalna” trebalo da iznosi “20 godina”.

On je upozorio da je problem što policija štiti “veliki broj dilera”.

I Nataša Vuković iz SNP-a smatra da je kaznena politika “dosta blaga”, a Budimir Aleksić je rekao da Nova srpska demokratija podržava predloženi zakon, ali da on nije dovoljan.

“Potrebna je politička volja da se radi na sprječavanju zloupotrebe droga, odnosno veća angažovanost policijskog i susdskog sistema u borbi protiv narkomanije”, ocijenio je Aleksić.

Poslanik DPS-a Branko Čavor smatra da društvo mora posebnu pažnju da posveti prevenciji i liječenju narkomana, te da je Predlog zakona “dobar korak u tom pravcu”.

Hidajeta Bajramspahić iz SDP-a ocijenila je da treba više raditi na preventivnim mjerama kada je riječ o zloupotrebi droge.

Skupština će se o predloženom zakonu naknadno izjasniti.

Bonus video: