DJED TUTANKAMONA

Pronađena statua faraona Amenhotepa III

Statua visoka 13 metara jedna je od dvije statue koje su stajale na sjevernom ulazu u veliki hram na zapadnoj obali Nila koji je trenutno centar obimnih arheoloških radova
0 komentar(a)
Amenhotep III, Foto: Heraldsun.com.au
Amenhotep III, Foto: Heraldsun.com.au
Ažurirano: 27.04.2011. 13:27h

Egipatski arheolozi otkrili su jednu od najvećih do sada pronađenih statua faraona Amenhotepa III u njegovom hramu u Luksoru, javio je danas AP.

Statua Amenhotepa III, kojoj nedostaje glava, sastoji se od sedam ogromnih blokova. Zvaničnici su rekli da je statua prvi put otkrivena 1970-ih godina i ponovo sakrivena. Arheolozi se sada nadaju da će pronaći i drugu statuu sa ulaza u veliki hram.

Nadzornik arheoloških iskopavanja Abdel-Gafar Vagdi kaže da su, zajedno sa ovom statuom, okrivene još dvije - statua boga Tota sa majmunskom glavom i 1,85 metara visoka statua boginje-lavice Sekmet, inače boginje rata.

Tokom proteklih godina arheolozi su često pronalazili statue u blizini 3.400 godina starog hrama, koji je jedan od najvećih na zapadnoj obali Nila u Luksoru, gdje su moćni egipatski faraoni Novog kraljevstva sahranjivani.

Amenhotep III, koji je bio djed slavnog faraona-dječaka Tutankamona, vladao je u 14. vijeku prije nove ere, kada je egipatsko Novo kraljevstvo doživjelo svoj vrhunac, i vladao carstvom koje se protezalo od Numibije na jugu do Sirije na sjeveru.

Preporučujemo za Vas