Uprava policije previše pričala o životu Nikšićanina

Agencija za zaštitu ličnih podataka zaključila da je policija nezakonito pisala Vijestima o životu Sekulovića
224 pregleda 7 komentar(a)
CB Podgorica, Foto: Savo Prelević
CB Podgorica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.04.2018. 13:43h

Uprava policije nije smjela da iznosi detalje o ličnom i porodičnom životu Milinka Sekulovića, zaključila je Agencija za zaštitu ličnih podataka (AZLP).

Nadzor nad postupkom službenika Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije u tom slučaju, oni su sproveli nakon što su im “Vijesti” dostavile reagovanje koje je dostavljeno iz UP, a u kom je Tim za odnose sa javnošću iznio detalje o Sekuloviću, koje list nije objavio.

Načelnica MUP-ovog odjeljenja za zaštitu ličnih podataka Zora Čizmović inspektorima AZLP saopštila je da je Tim za odnose sa javnošću nije konsultovao kada je pisao reagovanje na Sekulovićeve navode, što je izuzetak:

“Ali zbog reagovanja UP, naročito poslije nedavnih događaja, kada su u javnosti iznesene ružne slike na rad policije, postojala je potreba za brzim reagovanjem”.

Portparolka UP Tamara Pavićević, inspektorima je rekla da su reagovanje poslali jer “Vijesti” nijesu sačekale njihov odgovor prije objavljivanja teksta.

“U reagovanju koje su ‘Vijesti’ objavile nije objavljen dio teksta reagovanja zbog kog ste došli u nadzor...

Namjera UP nije bila da se građanin M.S. diskredituje ili omalovaži iznošenjem, kako je navedeno, podataka iz njegovog ličnog života... Reagovanje smo uputili ‘Vijestima’ kada je to bilo najbrže moguće, ne prepoznajući pri tom, kao problematičan dio zbog kog je Agencija kasnije došla u nadzor”, objasnila je Pavićević.

Dodala je da Čizmović nijesu konsultovali, jer nijesu prepoznali da bi podaci koje su dostavili “Vijestima” mogli biti sporni, jer se nijesu odnosili na rasno ili etničko porijeklo, politčko, vjersko ili filozofsko uvjerenje, zdravstveno stanje...

Lični podaci moraju se obrađivati zakonito i pošteno

Inspektori AZLP konstatovali su da je UP u reagovanju poslatom “Vijestima” obrađivala lične podatke Sekulovića koji njesu neposredno vezani za događaj od 21. februara, odnosno da su ih obrađivali u većem obimu nego što je bilo potrebno da bi se postigla svrha.

“Podaci o ličnosti moraju se obrađivati na pošten i zakonit način, odnosno, lični podaci ne smiju se koristiti u obimu većem nego što je potrebno da bi se postigla svrha obrade, niti na način koji nije u skladu sa njihovom namjenom, piše u zaključku inspektora Agencije.

Bonus video: