ČUDNO OBRAZLOŽENJE ODLUKE

"Hamer" Kalića dali SAJ-u u dobrotvorne svrhe

Vozilo Mersudina Kalića završilo u Specijalnoj antiterorstičkoj jedinici sa čudnim obrazloženjem odluke
218 pregleda 8 komentar(a)
mersudin Kalić, Foto: Savo Prelević
mersudin Kalić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.04.2018. 13:26h

Uprava za imovinu je vozilo “hamer” koji je bio oduzet od Mersudina Kalića dala na korišćenje Specijalnoj antiterorističkoj jedinici pozivajući se na zakonsku odredbu o ustupanju privremeno oduzete imovine “u humanitarne svrhe”

To piše u odluci Uprave od decembra 2014. godine, u koju su “Vijesti” imale uvid.

U dokumentu koji potpisuje direktor Uprave Blažo Šaranovićse navodi da je Uprava nakon neuspjele prodaje vozila odlučila da vozilo brata Safeta Kalića ustupi SAJ-u na trajno korišćenje.

Dodaje se da je Uprava nakon preuzimanja vozila, prvo sprovela javne pozive za prodaju vozila na kojima nije bilo ponuda za kupovinu.

“U skladu sa članom 21 Zakona o staranju o privremeno i trajno oduzetoj imovini zbog smanjenja amortizacije, troškova skladištenja i održavanja vozila donosi Odluku o ustupanju na trajno korišćenje vozila Ministarstvu unutrašnjih poslova, Upravi policije - Specijalnoj antiterorističkoj jedinici”, piše u odluci Uprave za imovinu.

Međutim, u tom članu Zakona na koji se poziva Uprava, piše da ukoliko se oduzeta pokretna imovina ne proda, “može se pokloniti u humanitarne svrhe, odnosno uništiti”.

Šaranović juče nije “Vijestima” odgovorio da li to znači da je vozilo SAJ-u dato u humanitarne svrhe

Šaranović juče nije “Vijestima” odgovorio da li to znači da je vozilo SAJ-u dato u humanitarne svrhe.

U izjašnjenju Uprave za imovinu, u koju su “Vijesti” imale uvid, piše da se Uprava za imovinu odnosila prema imovini Kalića “sa pažnjom dobrog domaćina, na način koji garantuje najveći stepen očuvanja vrijednosti oduzete imovine”.

Dodaje se da je nakon odluke Višeg suda u Bijelom Polju od 5.septembra 2016. da se imovina vrati Kalićima, 26.oktobra iste godine “hamer” preuzela od policije, te da ga je 3. novembra vratila Mersudinu Kaliću.

Iz policije je juče “Vijestima” potvrđeno da im je Uprava za imovinu ustupila vozilo 9.12.2014., koje je na korišćenje SAJ-u dato odlukom tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića 11.9.2015.

„Uprava policije je predmetno vozilo vratila Upravi za imovinu, shodno Zahtjevu za povraćaj vozila koji je Uprava za imovinu uputila Upravi policije 26.10.2016. godine.

Predaja vozila Upravi za imovinu izvršena je istog dana kada je upućen i primljen ovaj Zahtjev“, navela je portparolka Tamara Popović.

SAJ je Kalićevo vozilo, između ostalog, koristio i u lovu na građane nakon razbijanja protesta u oktobru 2015. godine, kada su građani tvrdili da je crni “hamer” tada bukvalno jurio ulicom od nekadašnjeg hotela Crna Gora ka Starom aerodromu, pokušavajući da povrijedi okupljene.

“Zaletio se u više stotina ljudi i vozio cik-cak rastjerujući demonstrante koji su već krenuli da se razilaze. Nastao je stampedo. Među nama je bila i jedna starija gospođa sa štakama.Vozač hamera sa oznakom SAJ-a nije imao namjeru da nas zaplaši, već povrijedi”, kazao je jedan od očevidaca tada.

Država je, krajem ljeta 2011. godine, privremeno oduzela imovinu Kalićima, čija je vrijednost procijenjena na 28.000.000 eura.

Na spisku oduzete imovine, osim “hamera”, bile su nekretnine u Rožajama, Podgorici, Ulcinju, na Svetom Stefanu...

Kalići su u julu 2016. godine pravosnažno oslobođeni optužbi za pranje novca.

Kalići su se teretili da su od 2006. do 2011. u Rožajama ”finansijskim i bankarskim poslovanjem”, preko preduzeća, u kojima su osnivači ili izvršni direktori, putem simuliranih ugovora uplaćivali novac u iznosu 7.258.195,89 eura na bankovne račune ovih firmi i tako u platni promet Crne Gore unijeli ”prljav novac” za koji su znali da je pribavljen prodajom droge.

Safet Kalić je bio u bjekstvu do kraja oktobra 2014. kada je uhapšen u Beču, a nešto kasnije izručen Njemačkoj, koja ga je tražila zbog šverca heroina 1994.godine.

Njima je u oktobru 2016. godine počelo vraćanje privremeno oduzete imovine.

Kalićima je tada, osim “hamera” vraćen hotel “Rožaje”, nezavršeni ski-centar “Turjak” sa hotelom, odmaralište u Ulcinju, stanovi u Podgorici i na primorju, koje je država rentirala, rožajski kafić “Tajson”, zemljište, preduzeća “Daut Daut” i “Mak petrol”, benzinska pumpa u Rožajama, automobili, platne i kreditne kartice, nakit, novac...

Kalići su prošle godine podnijeli više tužbi zbog štete koja je nastala na njihovoj imovini, kojom je tokom petogodišnjeg sudskog postupka gazdovala Uprava za imovinu.

Tužbe se odnose na štetu nastalu na imovini i na otuđenje stvari iz objekata, a podnijete su protiv države, Vlade i Uprave za imovinu.

Vozilo “hamer” koje je Kaliću vraćeno krajem 2016. godine, na tržištu vrijedi oko 35.000 eura.

Ovakvi “hameri” se, prema informacijama “Vijesti”, ne proizvode od 2009. godine.

Advokatica: Vozilo je potpuno uništeno

U podgoričkom Osnovnom sudu juče je počelo suđenje po tužbi Mersudina Kalića, koji traži od države i Uprave za imovinu odštetu zbog “hamera” koji im je, nakon što su pravosnažno oslobođeni optužbi za pranje novca, vraćen, kako kažu, uništen.

Advokatica Danijela Bulatović je juče, na pripremnom ročištu, opredijelila vrijednost spora na 50.000 eura, a sutkinja Dijana Rovčanin prihvatila je njen predlog da vještak saobraćajne struke Božidar Bakić procijeni štetu na vozilu koja je nastala u periodu od 4.avgusta 2011., kada je hamer oduzet, do 2. novembra 2016., kada je vozilo vraćeno Kaliću.

Advokatica je na ročištu navela da su pri vraćanju vozila tražili da se angažuje stručnjak koji bi procijenio štetu na vozilu, ali da im to nije dozvoljeno.

“Vozilo je uništeno, polomljeno”, prokomentarisala je Bulatović.

Ona je tražila da se sasluša Mersudin Kalić kako bi, između ostalog, utvrdili kako je vozilo izgledalo kada je uzeto, a kako kada je vraćeno vlasniku.

Sutkinja će o saslušanju Kalića odlučiti naknadno.

Sud posebno interesuje kako je “hamer” predat MUP-u

Sutkinja je juče naredila tuženima da u roku od osam dana dostave sudu dokumentaciju o oduzimanju vozila, primopredaji MUP-u i vraćanju vozila Kaliću.

“ Posebno na osnovu čega je predato MUP-u na korišćenje”, navela je sutkinja.

Iz države su na tužbu odgovorili da je neosnovana, te da je Uprava za imovinu, kao samostalan organ, takođe odgovorna za eventualnu štetu.

U Upravi međutim navode da oni ne treba da učestvuju u sporu.

Prema saznanjima Vijesti, slična sporenja između države i Uprave za imovinu javili su se i drugim sporovima koje su pokrenuli Kalići, a ko treba da bude tuženi u sporovima treba da odluči Viši sud u Bijelom Polju.

Preporučujemo za Vas