Oslobađajuća presuda bivšem predsjedniku suda u Baru

“Očekujem da se sudiji Lekiću ubrzo ukine suspenzija i on vrati na rad kao sudija u Osnovnom sudu u Baru,” rekao je advokat Lutovac.
592 pregleda 0 komentar(a)
Osnovni sud Bar, Foto: Arhiva Vijesti
Osnovni sud Bar, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.04.2011. 17:28h

Bivši predsjednik i sudija barskog Osnovnog suda Zoran Lekić osobođen je optužbe da je, kao sudija u vanparničnom i parničnom postupku, prilikom odlučivanja zloupotrijebio službeni položaj.

Presudu je izreklo vijeće Osnovnog suda u Podgorici kojim je predsjedavala sudija Nada Rabrenović.

Sudiji Lekiću je dvijema optužnicama Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici od 10.novembra 2009. i 20. januara 2010. stavljeno na teret da je postupajući kao sudija i vanparničnom i parničnom postupku izvršio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja. Sud je našao da u radnjama i postupcima Zorana Lekića nije bila obilježja navedenih krivičnih djela.

Advokat Branislav Lutovac, za “Vijesti” je izjavio kako je oslobađajuća presuda prvostepenog suda “pogodak u srce pravde i uliva nadu u napredak koji se odnosi na nezavisnost i nepristrasnost crnogorskog sudstva.

Njegov branilac, advokat Branislav Lutovac, za “Vijesti” je izjavio kako je oslobađajuća presuda prvostepenog suda “pogodak u srce pravde i uliva nadu u napredak koji se odnosi na nezavisnost i nepristrasnost crnogorskog sudstva.

“Presuda je u skladu sa preporukom Komiteta ministra Savjeta Evrope u kojoj stoji da sudije u svim predmetima postupaju nezavisno i slobodno od spoljašnjih uticaja, da vode predmete nepristrasno u skladu sa sopstvenom procjenom činjenica i vlstitim razumijevanjem prava, kako bi osigurali pravično suđenje,” rekao je Lutovac..

Sudija Lekić, tvrdi advokat, je i u jednom i u drugom predmetu postupao na navedeni način i u skladu sa pozitivnim propisima i dotadašnjom sudskom praksom Osnovnog suda u baru.

“Očekujem da se sudiji Lekiću ubrzo ukine suspenzija i on vrati na rad kao sudija u Osnovnom sudu u Baru,” rekao je Lutovac.

“Očekujem da se sudiji Lekiću ubrzo ukine suspenzija i on vrati na rad kao sudija u Osnovnom sudu u Baru,” rekao je Lutovac.

U međuvremenu, Sudski savjet je suspendovao Lekića i obrazložio to činjenicom da je protiv njega otvorena istraga u Osnovnom sudu u Podgorici zbog sumnje da je prilikom odlučivanja u jednom ostavinskom postupku donio nezakonitu odluku.

Bonus video: