Čovjek umalo umro zbog tradicije stare vjekovima

Prema viševjekovnoj tradiciji sumo sporta, ženama ni u kom slučaju nije dozvoljen ulazak u prostor za borbu, a sada su se, odjednom, našle - četiri
97 pregleda 3 komentar(a)
sumo, Foto: Printscreen
sumo, Foto: Printscreen
Ažurirano: 05.04.2018. 11:40h

Neobičan događaj, koji je umalo imao tragične posljedice, zbio se u Japanu, na jednom turniru u sumo rvanju.

Na otvaranju turnira u gradu Maizuru, gradonačelniku Rjozu Tatamiju je pozlilo, tokom pozdravnog govora. Tatami se srušio dok je pričao u ringu, a sa tribina su u ring ušle dvije žene, kako bi mu pomogle.

Desetak sekundi kasnije još dvije Japanke su im se pridružile, a onda je nastalo komešanje u publici.

Razlog - prema viševjekovnoj tradiciji sumo sporta, ženama ni u kom slučaju nije dozvoljen ulazak u prostor za borbu, a sada su se, odjednom, našle - četiri.

Sa razglasa se, kako prenose svjetski mediji, začuo glas spikera koji je panično pozvao žene da izađu iz ringa, a one su, zbunjene pozivom, to uradile, dok se onesvješćeni gradonačelnik borio za život.

Tek tada su pritrčali muškarci, izveli Tatamija i prevezli ga do bolnice. Srećom, stigli su na vrijeme, pa su posljedice blažeg moždanog udara sanirane i on se oporavlja.

Četiri žene koje su pokušale da mu ukažu prvu pomoć su, ispostavilo se, medicinske sestre.

Ovaj događaj je izazvao velike kontroverze u Japanu, a predsjednik sumo federacije Nobujoši Hakaku se izvinio zbog toga što je ženama bukvalno zabranjeno da pomognu i spasu život ćovjeku.

Bonus video: