U Crnoj Gori sve više maloljetničkog kriminala

U ukupnom kriminalitetu maloljetnički učestvuje u procentu od 4,15 odsto, dok kriminalitet krivično neodgovornih maloljetnih osoba, odnosno djece učestvuje u procentu od 0,2 odsto
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2011. 12:49h

Crnoj Gori u 2010, u odnosu na ranije godine, zabilježen je porast kriminaliteta u populaciji djece, što je opominjujući podatak za porodice, škole i nadležne institucije, navodi se Izvještaju vrhovnog državnog tužioca Ranke Čarapić.

U izvještaju, u koji je agencija MINA imala uvid, navodi se da u ukupnom kriminalitetu maloljetnički učestvuje u procentu od 4,15 odsto, dok kriminalitet krivično neodgovornih maloljetnih osoba, odnosno djece učestvuje u procentu od 0,2 odsto, što je na nivou prošlogodišnjeg učešća.

“U odnosu na ranije godine, zabrinjava podatak da kriminalitet djece - krivično neodgovornih maloljetnika u ukupnom maloljetničkom kriminalitetu učestvuje u procentu od oko pet odsto, što je znatno više u poređenju sa 2007, 2008, i 2009. godinom, kada su ti procenti iznosili od 3,6 do 1,4 odsto”, ukazala je Čarapić.

Ona smatra da podaci o maloljetničkom kriminalitetu još uvijek ne predstavljaju razloge za posebnu zabrinutost, mada su podaci o porastu kriminaliteta u populaciji djece opominjujući za porodice, škole i nadležne institucije.

“Predstojeća reforma maloljetničkog pravosuđa sigurno će stvoriti pravu osnovu za preduzimanje mjera u cilju smanjenja postojećeg procenta maloljetničkog kriminala”, navela je Čarapić.

Prema njenoj ocjeni, ta reforma će dati prostor da se sa porodicama, školama, socijalnim ustanovama i brojnim organizacijama naprave programi, koji će služiti suzbijanju maloljetničkog kriminaliteta.

“I pružanju zaštite maloljetnim žrtvama kriminala u kojoj će alternativni načini rješavanja krivičnih sporova u ovoj populaciji imati primat u odnosu na redovnu krivičnu proceduru”, kazala je Čarapić.

Bonus video: