Otkrivena još jedna slika Gustava Klimta koju su zaplijenili nacisti

Sliku je 1994. godine kupio salzburški kolekcionar i diler umjetnina Fridrih Velc.
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2011. 12:13h

Austrijski muzej planira da vrati vrijednu sliku Gustava Klimta nakon što su istraživanja pokazala da su platno zaplijenili nacisti, piše Dejli Mejl.

Sliku "Litzlberg am Attersee, koja je trenutno u vlasništvu salzburškog Muzeja moderne umjetnsti, procijenjena je na 30,3 miliona eura.

Istraživanje koje su sproveli eksperti pokazalo je da su nacisti ukrali sliku iz jedne kuće u selu pored Beča tokom Drugog svjetskog rata. Kuća je pripadala ženi koja se zvala Amelija Redlič. Ona je u oktobru 1941. deportovana u Poljsku, gdje je ubijena, rekao je zamjenik guvernera Vilfrid Haslauer.

"Ovo je ukradeno djelo, oko toga nema nikakve sumnje."

Sliku je kupio salzburški kolekcionar i diler umjetnina Fridrih Velc, koji je 1994. godine za nju dao jedno od djela iz gradske galerije. Nakon toga je slika bila u posjedu salzburške Residenzgalerie, a 1952. je postala dio inventara Muzeja moderne umjetnosti.

Gospodin Haslauer je za austrijski radio Oe1 rekao: "Ovo je ukradeno djelo, oko toga nema nikakve sumnje."

Otvorenost i objektivnost u diskusiji

Nasljednik gospođe Redlič je njen 83-godišnji unuk Džordž Joriš koji živi u Montrealu, Kanada. Očekuje se da se pitanje vlasništva slike riješi do ljeta.

Alfred J. Nol, advokat gospodine Joriša, rekao je radio stanici: "Ni u jednom slučaju nisam iskusio takvu otvorenost i objektivnost u diskusiji po ovakvom pitanju."

Ovo podsjeća na vraćanje koje se dogodilo 2006. godine, kad je bečka galerija Belvedere vratila pet Klimtovih slika Mariji Almand, nećaki bečkog kolekcionara umjetnina.

Gospođa Altman je vodila sedmogodišnju borbu za svoje slike. Sud je na kraju odlučio da su nacisti zaplijenili slike 1938.

Austrija je vratila većinu ukradenih umjetnička djela koja su bila u muzejima.

Bonus video: