Pobunjenici tvrde da je Misrata oslobođena

Libijski vojnici koje su juče zarobili pobunjenici u Misrati rekli su da je vojsci naređeno da se povuče iz te zapadne luke, što izgleda kao značajan udarac za snage Muamera Gadafija.
102 pregleda 0 komentar(a)
Misrata, Libija, Foto: Beta/AP
Misrata, Libija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.04.2011. 10:03h

Posljednji veliki grad pod kontrolom pobunjenika na zapadu Libije, Misrata je skoro dva mjeseca bila pod opsadom vlade a stotine civila su poginule u sukobima.

„Rečeno nam je da se povučemo. Juče nam je rečeno da se povučemo”, rekao je Rojtersovom izvještaču vladin vojnik Haled Dorman iz zadnjeg dijela pik-ap vozila.

On je bio među 12 ranjenih vojnika koji su dovedeni u bolnicu u Misrati, 200 km istočno od Tripolija.

Drugi vojnik je potvrdno odgovorio na pitanje reportera da li je vlada izgubila kontrolu nad Misratom.

Portparol pobunjenika Džemal Salem kasnije je preko telefona iz Misrate izjavio za Rojters da su Gadafijeve snage napustile grad ali da su ostale u blizini i da će i dalje biti na položajima da ga bombarduju.

„Misrata je oslobođena, pobunjenici su pobijedili. Neki Gadafijevi vojnici su ubijeni a ostali bježe”, rekao je.

Televizija Al Džazira je javila da su sukobi nastavljeni oko jedne bolnice u zapadnom dijelu Misrate, koju Gadafijeve snage koriste kao bazu.

Salem je kazao da će pobunjenici u Misrati sada pomoći onima koji se u drugim djelovima Libije bore protiv Gadafijevih snaga, koje su se obrušile na zapad na početku pobune protiv 40-godišnje vladavine libijskog lidera pošto je istok pao u ruke pobunjenika.

U udaljenim Zapadnim planinama, gdje su sukobi privukli malo pažnje svijeta, pobunjenici su požurili da dopreme zalihe gradovima koji su meta napada, ohrabreni vijestima iz Misrate.

Pobunjenici su prije dva dana zauzeli granični prelaz prema Tunisu u ovoj oblasti, „To što kontrolišemo ovaj granični prelaz znači da smo prekinuli izolaciju ovog planinskog regiona nakon nekoliko nedjelja,“ rekao je pobunjenik koji se predstavio kao Ezin.

Libijska vlada je priznala kasno u petak da su vazdušni napadi NATO uzeli danak.

„Taktika libijske vojske je precizno rješenje, ali to ne funkcioniše sa vazdušnim napadima”, rekao je zamjenik ministra spoljnih poslova Haled Kaim.

„Situacija u Misrati će popustiti, njome će se baviti plemena oko Misrate i preostali narod Misrate a ne libijska vojska”, rekao je novinarima u Tripoliju.

Portparol britanske vlade je rekao da su britanski avioni posljednjih dana uništili oklopna vozila vladinih snaga blizu Misrate i u drugim oblastima oko Libije.

Portparol pobunjenika u Misrati, Abdelsalam, rekao je da su plemena koja podržavaju Gadafija u manjini u toj oblasti: „Postoje dva mala progadafijevska naselja kod Misrate. Ona čine manje od jedan odsto stanovništva Misrate i okolnih oblasti”, rekao je.

„Ti ljudi znaju da kada padne Gadafijev režim, pašće i oni sa njim,“ dodao je i predvidio da će vlada pojačati svoje snage plaćenicima koji se predstavljaju kao pripadnici plemena.

Salem je rekao da pobunjenici sada čiste ulice Misrate. On je kazao da su Gadafijevi vojnici prije nego što su otišli postavljali eksplozivne naprave ispod leševa, u kućama i u automobilima.

„Jedan čovjek je otvorio frižider kada je pošao u kuću nakon odlaska Gadafijevih snaga i odjeknula je eksplozija. Sa tijelima je ista stvar. Kada pobunjenici pokušaju da podignu tijelo, ono eksplodira”, rekao je.

Pobunjenici su za televiziju Al Džazira rekli da je najmanje 15 osoba stradalo od mina iznenađenja i u zasjedama, a da je 31 ranjena.

Zapadne države, koje su počele vazdušne napade prošlog mjeseca da zaštite civile od Gadafijevih snaga obećale su da neće prekinuti bombardovanje Libije dok on ne napusti vlast.

Vašington je juče ujutro po libijskom vremenu izveo prvi napad bespilotnom letjelicom „predator”, saopštilo je američko ministarstvo odbrane, ne precizirajući koja je bila meta.

Analitičari kažu da će to biti psihološka podrška pobunjenicima ali da neće pomjeriti ravnotežu u sukobu za koji je najviši američki vojni zvaničnik u petak rekao da se bliži zastoju.

Ranije su NATO bombe pogodile jedan bunker blizu Gadafijevog kompleksa u centru Tripolija. Portparol vlade Musa Ibrahim je rekao da su tri osobe poginule u „veoma snažnoj eksploziji na jednom parkingu”.

NATO je saopštio da je izveo 59 vazdušnih napada u petak i da je pogodio dva komandna i kontrolna bunkera u prijestonici kao i tri tenka, jedan bunker i druge mete blizu Misrate.

U petak su pobunjenici u Misrati osvojili zgradu u centru koja je bila baza Gadafijevih snajperista i drugih vojnika nakon žestoke dvonedjeljne borbe.

Zadovoljstvo pobunjenika zbog razbijanja opsade Misrate ublaženo je nepovjerenjem u Tripoli. „Ne vjerujem Gadafiju ništa,“ rekao je Osama al-Misrati (41), dok je sa ženom i djecom feribotom iz Misrate putovao na sigurno u Bengazi.

„Ako se stvarno povuče, to je samo iz taktičkih razloga. Moramo dobiti ovu bitku,“ rekao je za Rojters.

Rusija i Grčka rade na mirnom rješenju

Rusija i Grčka su juče razgovarale sa zvaničnicima libijske vlade o primjeni obustave vatre, javila je zvanična novinska agencija JANA, prenio je Rojters. JANA je javila da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao libijskom premijeru Al-Bagdadiju Al-Mahmudiju da bi Moskva mogla poslati posmatrače da nadgledaju obustavu vatre i pripreme put za mirno rješenje. Agencija je navela da je Lavrov iznio taj predlog u telefonskom razgovoru sa Mahmudijem.

„Rusija je uz libijski narod”, citirala ga je JANA. „Stav Rusije je fokusiran na mirno rješenje i spremnost da pošalje posmatrače za nadgledanje obustave vatre. On (Lavrov) je naglasio da je Rusija o tome obavijestila UN”. Moskva nije odmah komentarisala ovaj izvještaj. Rusija je kritikovala vazdušne napade protiv Gadafijevih snaga kao prekoračenje mandata rezolucije UN, koja odobrava upotrebu sile za zaštitu civila.

JANA je objavila da je Mahmudi takođe razgovarao sa njegovim grčkim kolegom Jorgosom Papandreuom i „naglasio posvećenost Libije rezolucijama UN”, dodavši da je Libija posvećena mirovnoj inicijativi Afričke unije. Izvor iz grčke vlade je potvrdio da je kontakt ostvaren na inicijativu libijske strane. „Grčki premijer je naglasio njegovom libijskom kolegi da se Libija mora pridržavati rezolucija UN”.

Libijska vlada je uputila nekoliko poziva na obustavu vatre, koje su pobunjenici odbacivali, govoreći da se oni ne sprovode u djelo. Kremlj je u petak saopštio da ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i Papandreu rade u cilju da pomognu da se riješi libijski sukob i da su spremni „da obezbijede bilo kakvu posredničku pomoć kako bi se riješila situacija u Libiji”, javila je ruska agencija Interfaks.

Djeca žrtve silovanja

Libijska djeca su žrtve seksualnih napada, uključujući silovanje, usred pogoršanja sukoba širom zemlje, upozorila je juče britanska humanitarna agencija, objavio je „Gardijan“. Iako Sejv d čildren nije mogla potvrditi te izvještaje, saopštila je da priče djece zvuče uvjerljivo i da pokazuju znakove fizičke i emotivne patnje. „Gardijan“ piše da ove tvrdnje potiču od 200 djece i 40 odraslih koji su pobjegli iz Misrate, Adždabije i Raš Lanufa i sada se nalaze u privremenim kampovima u uporištu pobunjenika u Bengaziju.

Porodice su radnicima organizacije saopštile da su čak osmogodišnja djeca seksualno napastvovana, nekada pred očima njihovih najbližih. U jednom slučaju, majke su tvrdile da je oteta grupa od pet tinejdžerki u Adždabiji, da su četiri dana držane kao taoci i silovane te da nisu bile u stanju da govore kada su oslobođene. U drugom slučaju u Adždabiji, jedna osmogodišnjakinja je seksualno napastvovana pred njenom 10-godišnjom sestrom, prenio je Rojters.

Majkl Mart, savjetnik za djecu u organizaciji Sejv d čildrn, rekao je da porodice i djeca govore da napade izvode „vojnici“, ali da nije potvrđeno kojoj strani pripadaju. „Izvještaji o seksualnom nasilju nad djecom nisu potvrđeni ali su uvjerljivi i ponovljeni su u četiri kampa koja smo posjetili”, rekao je Mart. „Djeca su nam rekla da su prisustvovala jezivim prizorima. Neka su rekla da su vidjela kako im ubijaju očeve i siluju majke.

Opisali su i stvari koje se dešavaju drugoj djeci, koje su se možda desile zapravo njima, ali su previše uznemireni da pričaju o tome – što je tipičan mehanizam suočavanja koji koriste djeca koja su pretrpjela takvo zlostavljanje”. Mart je rekao da neka djeca pokazuju znake fizičke i emotivne patnje: povlače se, odbijaju da se igraju i uveče se bude plačući. „Gardijan” piše da Sejv d čildrn zajedno sa drugim agencijama sprovodi 13-dnevnu procjenu situacije.

Ona je pozvala međunarodnu zajednicu da osigura da sve strane poštuju prava djece kako bi ona bila zaštićena od nasilja i zlostavljanja.

Bonus video: