Da li od stresa stvarno može da se osijedi?

Svakoj dlaci je potrebno između dvije i sedam godina da izraste, potom otpadne, a keratinocite i melanocite umiru, i bivaju zamijenjene ćelijama iz banke ćelija s dna folikula.
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2011. 11:13h

Možete da odahnete, od sjekiracije nećete osijedjeti (samo ćete dobiti bore). Kosu u folikulima stvaraju ćeije koje se nazivaju keratinocite. Keratin je bijela bjelančevina, ali dlaka boju dobija putem paketa melanina koje stvaraju ćelijske melanocite.

Svakoj dlaci je potrebno između dvije i sedam godina da izraste, potom otpadne, a keratinocite i melanocite umiru, i bivaju zamijenjene ćelijama iz banke ćelija s dna folikula. Kosa postaje sijeda zato što se zalihe ćelija melanocita potroše mnogo brže nego zalihe keratinocita, piše "Zabavnik".

Dugo se razmatralo da li hormoni stresa kao što je kortizol, mogu da povećaju stepen trošenja melanocita, ali tačan mehanizam pomoću kojeg bi to moglo da se dogodi nikada nije otkriven.

Neka nedavna istraživanja upućuju na to da trošenje ovih ćelija može da bude mehanizam čija je svrha uklanjanje ćelija s oštećenom DNK kako bi se spriječio razvoj tumora.

Bonus video: