Ubistvo Duška Jovanovića: Tužilac provjerava Mijovićevu zabilješku

Podgoričanin R. V. je sa terase stana vidio je kako za sada jedini osuđeni Damir Mandić i Beranac Vuk Vulević izlaze iz “golfa 3”
261 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2011. 12:59h

Vrhovno državno tužilaštvo provjerava sadržinu službene zabilješke, koju je tri dana nakon što je 27. maja 2004. godine ubijen urednik “Dana” Duško Jovanović, sačinio nekadašnji službenik Službe državne bezbjednosti Vasilije Mijović.

“Vijestima” je u vrhu tužilaštva rečeno da se navodi iz te službene zabilješke, koja se pojavila gotovo šest godina od ubistva Jovanovića, provjeravaju već desetak dana odnosno čim se njena kopija pojavila u medijima.

“Dan” je objavio kako je policija tražila od tužilaštva da joj izda nalog kako bi počela ove provjere.

Uskoro će biti ispitan Mijović

U tužilaštvu je saopšteno da će povodom ovog dokumenta uskoro biti ispitan i Mijović, koji je tada sačinio zabilješku ali i penzionisani pripadnik Službe državne bezbjednosti R. V. koji njemu pričao o tome šta zna o ubistvu Jovanovića.

Mijović je u zabilješci naveo i da je penzionisani DB-ovac njemu kazao kako je tada u tim mladićima prepoznao Vuka Vulevića i Damira Mandića, koji su, navodno, trčeći pobjegli ka Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog

Podgoričanin R. V., kako je navedeno u toj službenoj zabilješci u noći kada je ubijen Duško Jovanović, navodno, sa terase stana u kojem živi vidio je kako za sada jedini osuđeni Damir Mandić i Beranac Vuk Vulević izlaze iz “golfa 3”, iz kojeg je pucano na urednika “Dana”.

Ta službena zabilješka napisana je 30. maja 2004. godine u prostorijama MUP-a Crne Gore i u njoj Mijović opisuje kako je noć ranije vodio razgovor sa R. V. u restoranu hotela “Crna Gora”. Te noći kada je Mijović razgovarao sa bivšim inspektorom SDB-a, policija je pronašla ostavljeni “golf 3” na parkingu u blizini kvarta gdje je pucano na Duška Jovanovića.

R.V. rekao da zna ko je ubio Jovanovića

Svjedok R. V. je tada Mijoviću saopštio da zna ko je ubio Jovanovića jer je te noći kada je čuo rafale pomislio da neko puca ispred njegove zgrade, tako da je izašao na terasu. On je tvrdio, a Mijović naveo u zabilješci, da je samo minut-dva nakon pucnjave vidio ispred svoje zgrade kako se dvojica mladića munjevito presvlače i istrčavaju iz parkiranog “golfa 3”.

Mijović je u zabilješci naveo i da je penzionisani DB-ovac njemu kazao kako je tada u tim mladićima prepoznao Vuka Vulevića i Damira Mandića, koji su, navodno, trčeći pobjegli ka Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog.

Mijović je osim ovih, čini se veoma važnih detalja, u zabilješci napisao i da je svjedoka R. V. pitao zbog čega sve to nije prijavio još prve noći policiji, na šta mu je ovaj, navodno, odgovorio “da nije lud da mu pobiju djecu” i da su u pitanju osobe koje rade za “službu”.

Osmanagić imao alibi

Već u prvim danima istrage ubistva Duška Jovanovića policija je došla do operativnih podataka da su Mandić, Vulević i Baranin Armin Muša Osmanagić, navodno, učestvovali u likvidaciji urednika ispred redakcije lista.

Pet dana nakon ubistva Mandić je uhapšen u Beogradu, a potom je protiv njega pokrenut krivični postupak za saizvršilaštvo u ovom teškom ubistvu.

Sagovornici “Vijesti” iz policije, koji su imali prilike da pročitaju sadržinu te zabilješke, tvrdili su da je Mandić plačući pričao kako je naručen “golf 3”, ko je te noći bio u automobilu i kako je pucao Vuk Vulević

Osmanagić je nešto kasnije saslušavan, ali je imao alibi za noć kada je Jovanović ubijen. Gotovo godinu kasnije policija je u Beogradu uhapsila Vulevića, ali on nakon dvodnevnog ispitivanja u policiji nije ništa rekao o ovom zločinu. Za njih dvojicu policija, navodno, još nije našla druge materijalne tragove koji bi ukazivali da su oni mogući učesnici ovog zločina.

Na prvom suđenju u Višem sudu u Podgorici, kojim je presjedavao sudija Radovan Mandić, optuženi Damir Mandić je krajem decembra 2007. godine oslobođen optužbi. Kada je Apelacioni sud ukinuo tu presudu njemu je ponovo suđeno, a nekadašnji sudija Lazar Aković mu je 27. aprila 2009. godine izrekao 30 godina robije. Kasnije je ta kazna smanjena na 19 godina...

Mandićevog priznanja nema u dokumentima

Najčešće pominjana zabilješka u istrazi ubistva urednika “Dana” je ona koju je tadašnji pomoćnik šefa podgoričke policije Tihomir Gačević napisao dok je satima ispitivao uhapšenog Damira Mandića.

Ta zabilješka nikada nije bila pravno validna jer razgovor sa uhapšenim Mandićem nije vođen u prisustvu njegovih advokata, koji su ga kasnije nagovorili da se u policiji brani ćutanjem. Više puta je godinama iz policije nezvanično saopštavano da je upravo ta zabilješka bila “ključ za rješenje ubistva Duška Jovanovića”.

Navodno, Mandić je 2. juna 2004. godine, kada je uhapšen na beogradskom aerodromu, doveden u prostorije podgoričke policije gdje je satima saslušavan.

Višesatni razgovor s njim su u posebnoj prostoriji vodili dugogišnji najbolji operativac Gačević i još jedan inspektor, a Mandić je, navodno, nakon četiri - pet sati pritisnut brojnim dokazima i pitanjima odlučio da progovori. Sagovornici “Vijesti” iz policije, koji su imali prilike da pročitaju sadržinu te zabilješke, tvrdili su da je Mandić plačući pričao kako je naručen “golf 3”, ko je te noći bio u automobilu i kako je pucao Vuk Vulević.

Ona, međutim, nije nikada potpisana jer je navodno viši tužilac odbio odmah da dođe, a već sjutradan je Mandić na nagovor advokata zaćutao, tako da kasnije prilikom saslušanja pred tužiocem nije htio da ponovi izjavu. Viši sud je, nakon što je zatražio tu zabilješku koja je pominjana na suđenju Mandiću, zvanično obaviješten iz Uprave policije da je oni ne posjeduju.

Galerija

Bonus video: