Robert Redford pokrenuo akciju protiv rudnika bakra

Eksploatacija rudnika bi trebalo da pomogne razvoj jugozapada američke Aljaske i glumac navodi da on nije protiv vadjenja rude već protiv "mega rudnika tamo gdje im nije mjesto"
0 komentar(a)
robert redford, Foto: Leninimports.com
robert redford, Foto: Leninimports.com
Ažurirano: 22.04.2011. 08:41h

Holivudski glumac Robert Redford pokrenuo je akciju protiv eksploatacije jednog rudnika bogatog bakrom i zlatom koji se nalazi u blizini posljednjeg i najboljeg prirodnog mrestilišta lososa na svijetu, u zalivu Bristol na Aljasci.

Eksploatacija rudnika bi trebalo da pomogne razvoj jugozapada američke Aljaske i glumac navodi da on nije protiv vadjenja rude već protiv "mega rudnika tamo gdje im nije mjesto".

Redford je akciju pokrenuo na svom blogu na sajtu Hafington posta i oglasom u Njujork tajmsu koji je platio Savjet za odbranu prirodnih resursa.

U oglasu se od angloaustralijske rudarske kompanije Rio Tinto i kompanije Anglo ameriken iz Londona traži da zaliv Bristol "ostave na miru".

Redford rudnik opisuje kao "katastrofu u nastajanju", dok kompanije tvrde da mogu da se bave vađenjem ruda bez nanošenja štete ribama.

Bonus video: