Jovović za Slobodnu Dalmaciju: Klanovima pušteno da se poubijaju, država nemoćna

"Država nije na vrijeme rješavala stvari. Nije, naime, bilo političke volje da se to riješi i sada su građani ugroženi jer mogu stradati na ulicama i u eksplozijama automobila u javnim garažama"
171 pregleda 14 komentar(a)
Mihailo Jovović, Foto: Boris Pejović
Mihailo Jovović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.04.2018. 08:26h

Prema procjeni glavnog i odgovornog urednika nezavisnog dnevnika "Vijesti" Mihaila Jovovića, mafija u Crnoj Gori je povezana sa vlašću ili ljudima koji su bliski vlasti poput raznih biznismena, rođaka ili prijatelja, piše Slobodna Dalmacija.

"U Crnoj Gori ima sedam ili osam mafijaških klanova, a sada je u središtu sukob škaljarskog i kavačkog klana koji je počeo 2014. godine kada je nestalo oko 200 kilograma kokaina. Ti klanovi puštani su godinama da rade, vjerovatno, u nekoj vrsti saradnje s pomagačima iz državnih službi, policije, agencije za nacionalnu bezbjednost, sudova... Sada je klanovima pušteno da se poubijaju i tako riješe problem ili je država nemoćna da ga riješi. Ostavke policijskog vrha trebale su uslijediti prije tri godine, a ne sada. Država nije na vrijeme rješavala stvari. Nije, naime, bilo političke volje da se to riješi i sada su građani ugroženi jer mogu stradati na ulicama i u eksplozijama automobila u javnim garažama. Građani Crne Gore strijepe i ne mogu izaći na ulicu, a mafijaški rat odraziće se i na turizam koji je važna grana crnogorske ekonomije. Koji bi turista poželio mafijaški rat na ulicama" istaknao je Jovović za Slobodnu Dalmaciju..

Slobodna Dalmacija piše da u Crnoj Gori bjesni rat mafijaških klanova koji se preselio na gradske trgove i javna parkirališta te odnosi žrtve i među nedužnima. Pozivaju se na Beogradski Blic, koji piše kako je Crna Gora na korak do vanrednog stanja zbog posljednjih brutalnih likvidacija u centru Podgorice, što je nastavak višegodišnjeg sukoba dva zaraćena kotorskih klana, škaljarskog i kavačkog.

Slobodna Dalmacija podsjeća na ubistvo Miloša Šakovića, bliskog škaljarskom klanu i Radivoja Jovanovića, koji je bio nedužna žrtva u subotu u centru Podgorice. Prošlog četvrtak ubijen je Dražen Čađanović u eksploziji automobila u podzemnoj garaži u centru glavnog grada Crne Gore.

Sukob kotorskih klanova počeo je 2014. godine i vezan je za pošiljku oko 200 kilograma kokaina iz Južne Amerike koja je stigla u Valensiju. Pošiljka je navodno vrijedila oko 15 miliona eura. Slobodan Dalmacija piše da se, do tada jedinstveni kotorski klan, poznat po švercu droge, tada razdijelio na škaljarski i kavački klan.

Slobodan Dalmacija piše da članovi klanova često odlaze u Srbiju, gdje pokušavaju izmaći osvetničkim pohodima kriminalnih grupa.

Početkom 2015. u Beogradu je pronađeno izrešetano tijelo Cetinjanina Gorana Radomana koji je navodno ukrao ili izgubio 200 kilograma kokaina te izazvao rat do istrebljenja. Nakon toga su se u Srbiju prelila i brojna druga ubijstva i sačekuše.

U novosadskoj sačekuši je 2016. ranjen Slobodan Kašćelan, šef "kavčana", dok je u zasjedi blizu centralnog zatvora u Beogradu ubijen Aleksandar Stanković, poznat kao Sale Mutavi, navodi B92.

Likvidacija se povezuje s klanom "škaljara".

Početkom 2018. godine u beogradskom naselju Vračar ubijen je Davorin Baltić, treći čovjek kavačkog klana... Crnogorski mediji pišu kako su tokom četvorogodišnjeg rata "škaljara" i "kavčana" poginule 24 osobe.

Nakon novih ubistava u Podgorici ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović poručio je kako njegova zemlja neće biti poligon za obračun dva najveća crnogorska klana. On je najavio zabranu ulaska u zemlju onima koji mogu ugroziti sigurnost Srbije, prenosi Blic.

Kako se klanovi na ulicama obračunavaju samo desetak dana uoči predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, neki analitičari ukazuju kako mafija krvavim ubojstvima stvara tenzije te pomaže opoziciji koja zagovara izlazak iz NATO saveza, a nije naklonjena ni Evropskoj uniji.

Bonus video: