Popijete jednu pilulicu i - nema stresa!

Blokiranje neuropsina kod miševa zaustavilo je ispoljavanje anksioznosti u stresnim situacijama. Istraživači su optimistični i smatraju da je isti proces moguće primijeniti i na ljudima.
0 komentar(a)
pilulica, Foto: Www.shutterstock.com
pilulica, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 21.04.2011. 11:10h

Otkriće naučnika sa Univerziteta Lejčester može dovesti do pilule koja bi mogla da poništi stanja prouzrokovana stresom prije nego što se pojave: razlikuju se od antidepresiva, koji se prepisuju samo kada se stanje pacijenta pogorša.

Takođe bi mogle da se razviju metode liječenja koje bi funkcionisale kada postojeći ljekovi više nemaju dejstva.

Istraživanja naučnika su ukazala na protein neuropsin, koji proizvodi amigdala, inače moždani centar za strah.

Tokom stresa, mozak proizvodi neuropsin, a to podstiče seriju hemijskih reakcija koje rezultiraju osjećajem anksioznosti i depresije.

Blokiranje tog proteina kod miševa zaustavilo je ispoljavanje anksioznosti u stresnim situacijama. Istraživači su optimistični i smatraju da je isti proces moguće primijeniti i na ljudima.

Svaka peta osoba iskusi neki oblik poremećaja anksioznosti tokom života.

Istraživači kažu kako poremećaji uzrokovani stresom utiču na veliki postotak populacije, te kako utiče na sve segmente djelovanja.

Odavno je poznato da su neke osobe podložnije uticajima stresa u odnosu na druge.

Iako većina ima neki oblik traumatskog iskustva, samo neki razviju poremećaje poput depresije, anksioznosti. Razlozi zbog čega je to tako još uvijek nisu sasvim jasni, navode naučnici.

Bonus video: