Top 5 namirnica koje treba da izbrišete sa svog menija

Ma koliko god privlačne i neodoljive bile neke od pobrojanih namirnica, i ma koliko se ljudi tješili time da one i nisu tako štetne po zdravlje, nabrojanih pet bolje izbjegavajte, po svaku cijenu.
64 pregleda 0 komentar(a)
povrće, Foto: Www.cdn.hivehealthmedia.com
povrće, Foto: Www.cdn.hivehealthmedia.com
Ažurirano: 21.04.2011. 09:43h

1. Gazirani napici

Nisu ništa drugo do - kalorične bombe u plastičnim flašama: tečnost koja obiluje kiselinama. Kako tvrde stručnjaci, potrebno je čak oko 30 čaša vode da bi se isprala kiselina od jedne Koka Kole!

Nije vam dovoljno dobar razlog? Onda znajte i ovo: dugotrajna konzumacija gaziranih pića slabi kosti, vještački zaslađivači u njima povezuju se s napadima anksioznosti i povećanom željom za slatkišima. Gazirani napici su otrov za ljudski organizam.

2. Čips

Definitivno, riječ je o jednoj od najdražih grickalica, posebno mladih: industrijski čips sadrži ogromne količine soli i aditiva, kao i razne pojačivače ukusa.

Posebno je poguban za želudac i, naravno, za lliniju. Zato - prekrižite. Odmah.

3.Slanina

Domaća ili ona kupovna, manje ili više masna, manje ili više slana - križajte: konzumiranje slanine povećava rizik od srčanih oboljenja za čak 40 odsto, dok je rizik od dijabetesa, tvrde stručnjaci, uvećan za 19 odsto.

4. Pomfrit

Ne, ne i ne. Tako slasni, hrskavi, ukusni krompirići prepuni su - masti i soli, a tek da ne govorimo o o ulju koje se po fast fud radnjama ni približno dovoljno često ni mijenja. Krompir, inače, kao namirnicu, ne treba izbjegavati, kuvan, uz neko drugo povrće. Ali ga izbjegavajte u ovom njegovom najgorem izdanju.

5. Krofne

Da, jesu i mirisne i slasne, sa milion nekih neodoljivih punjenja, pa čak nisu ni skupe, ali ih ipak - zaboravite: te neodoljive loptice tijesta sadrže čak 35 do 40 odsto štetnih masnoća i šećera. Kao stvoreno za prestanak rada srčanog sistema. Pa, izvolite.

I nisu baš više tako neodoljive?

Ako je na spisku neka vama posebno omiljena namirnica ili napitak, šta da se radi: stavljajte svakodnevno na tanjir malo više ovih namirnica koje vidite na slici gore.

Bonus video: