Crnogorski džudisti napadaju evropsku medalju

Sa puno, i to opravdanog optimizma, očekujemo početak borbi - kaže selektor Rajko Mrvaljević
218 pregleda 0 komentar(a)
Srđan Mrvaljević, Foto: Savo Prelević
Srđan Mrvaljević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.04.2011. 22:56h

Crnogorska džudo reprezentacija sa puno optmizma očekuje Evropsko prvenstvo, koje se u naredna četiri dana održava u najvećem turskom gradu, Istanbulu.

Selektor reprezentacije Rajko Mrvaljević je u Istanbul odveo četiri takmičara - kapitena Srđana Mrvaljevića u kategoriji do 81 kilogram, Nikolu Vulevića (do 100) i superteškaša Marka Radulovića, dok će čast ženske selekcije braniti 17-godišnja Tanja Božović u kategoriji do 57 kg.

- Sa puno, i to opravdanog optimizma, očekujemo početak borbi. Ukoliko se slože neke kockice, možemo do medalje i jednog plasmana na poziciju od 5. do 4. mjesta.

Naši kandidati za to su prvenstveno Mrvaljević i Radulović. Obojica imaju kvaliteta, znanja i potencijala, s tim što je Srđan pripremljeniji, ali konkurencija je tradicionalno slabija u najtežoj kategoriji.

Što se tiče Vulevića, on se za poziv izborio seniorskom titulom prvaka Balkana i bronzom na Evropskom kupu u Sarajevu, mada je još mlad za ovu konkurenciju, ali će mu učešće donijeti iskustvo za ono što je prioritet - Evropsko prvenstvo do 23 godine u novembru u Bakuu.

Isto važi i za Božovićevu, koja je uz seniorsku prvakinju Balkana osvojila i bronzu na juniorskom kupu - kazao je Rajko Mrvaljević.

Iako na najveću smotru na Starom kontinentu naši džudisti idu bez zajdničkih reprezentativnih priprema, selektor vjeruje u odličnu formu izabranika.

- Srđan je ove sezone osvojio Svjetski kup, Marko je pobjednik Evropskog kupa, na kojem je iza sebe ostavio svjetsku klasu, Mađara Barnu, Holanđanina Vujstersa, kojeg je lako iponom savladao, i ostale trofejne džudiste.

Bili smo devet dana na najprestižnijem kampu u Pragu, a takmičari u klubovima rade sa dobrim trenerima. Vulević je radio sa reprezentativnim trenerom Goranom Dobrovićem u svom klubu, gdje je imao odlične uslove i sparing parnere, dok su Marko i Tanja trenirali u Akademiku, gdje je našem superteškašu pomagao Slavko Marković.

Radulović je zaista dobro trenirao i prava je šteta što ranije nije krenuo, ali pred njim je tek prava karijera. Posjeduje potencijal za medalju na svakom velikom takmičenju, samo ako nastavi da ovako radi - zaključio je selektor „crvenih”.

Iako najmlađa, led na Evropskom prvenstvu već danas će probiti Tanja Božović protiv Britanke Džeme Hauel, sjutra će na tatami Srđan Mrvaljević protiv Miroljuba Ivezića iz Srbije u 1. kolu, a u subotu preostala dva člana selekcije.

Vuleviću će rival biti Rumun Aleksandru Nedelku, dok će se Radulović boriti protiv Bjelorusa Ihara Bakarua.

Nosilac u Radulovićevom kosturu je Mađar Barna, bronzani sa Evropskog kupa u Sarajevu. Posljednji dan šampionata, nedjelja, rezervisana je za ekipno takmičenje, a naša selekcija nema kompletiranu ekipu.

Bonus video: