Crna Gora jedan od glavnih kanala za šverc kokaina

Pod balkanskim mafijama uz Albaniju, Srbiju i Rumuniju navodi se Crna Gora, a ostala tri su južnoamerički, afrička mafija i italijanske kriminalne organizacije
163 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2011. 17:26h

Poznati italijanski nedeljnik Espresso objavio je interaktivnu prezentaciju pod naslovom “Put koke” u kojoj se pominje Crna Gora među državama koje transportuju kokain iz Južne Amerike ka Evropi. U prezentaciji se navodi da droga prolazi i kroz crnogorske brodske luke.

(Uz pjesmu Erika Kleptona «Cocaine» u pozadini), na ovoj prezentaciji se mogu konsultovati podaci vezani za proizvodnju, transport, maršute, i ekonomsku dobit od šverca kokaina u svijetu.

Crna Gora je nabrojana u okviru jednog od 4 glavna kanala u svijetu putem kojih se vrši transport kokaina, a to su južnoamericki karteli, balkanske mafije, afričke kriminalne organizacije i italijanski organizovani kriminal.

Pod balkanskim mafijama uz Albaniju, Srbiju i Rumuniju navodi se Crna Gora, a ostala tri su južnoamerički (Meksiko, Kolumbija, Brazil i Venecuela), afrička mafija (Nigerija, Senegal, sjeverozapadna Afrika), i italijanske kriminalne organizacije (kalabrijska Ndrangeta, sicilijanska Koza Nostra, i takozvane "nemafijaške" organizacije).

Prema podacima koje nudi Espreso, kokain proizvode 4 Južnoameričke države: Kolumbija, Bolivija, Peru, Venecuela. Radi se o 100% čistom kokainu, koji se koltiviše na 190 hiljada hektara zemlje, a na kojima se proizvodi ukupno oko 920 do 980 tona kokaina godišnje.

Cijena po kojoj ove četiri države prodaju proizvedeni kokain se kreću od 5 do 10 hiljada eura po kilogramu. Kada stigne u Italiju, ova droga se prodaje po cijeni od 800 hiljada do milion eura po kilogramu kokaina koji je 20% čist.

Kokainskim "biznisom" obrne se godišnje oko 1000 – 1500 milijardi godišnje, što je jednako cifri od 2% svjetskog bruto proizvoda, navodi Espreso.

Kokain prolazi kroz "Crnogorske i balkanske luke"

Pod sekcijom "Maršute", navode se između ostalog da kokain prolazi kroz "Crnogorske i balkanske luke". Sekcija je inače podijeljena na američke i evropske, a navodi se da je ovim maršutama prolazi 50% čist kokain.

Države proizvođači prodaju kilogram 100% čistog kokaina po cijeni od 5 do 10 hiljada eura po kilogramu

Avionskim putem u Evropu kokain stiže preko aerodroma u Milanu, Parizu, Londonu, Frankfurtu, Madridu i Istanbulu, navodi se u prezentaciji.

Espreso navodi kako avionom droga putuje jedan do dva dana, dok je brodom potrebno 5-6 dana da kokain stigne iz Južne Amerike u Italiju.

Kokain prema Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi stiže preko: 1) pacifičke rute, preko Meksika, 2) preko rute Argentina – Paragvaj 3) preko Centralnoameričkih država.

Države proizvođači prodaju kilogram 100% čistog kokaina po cijeni od 5 do 10 hiljada eura po kilogramu.

Dok putuje posredničkim rutama kilogram 50% čistog kokaina dostiže cijenu od 30-40 hiljada eura, da bi kada stigne u Italiju dostigao cijenu od 800 hiljada do milion eura po kilogramu 20% čistog kokaina. Espreso navodi da šverceri kokaina ka Evropi imaju povrat 4 do 5 hiljada procenata u odnosu na uloženo.

Bonus video: