BUDUĆE MAME, OPREZ!

Izgladnjivanje u trudnoći vodi do prekomjerne težine djeteta

Na studiji su radili naučnici iz Velike Britanije, Singapura i Novog Zelanda, a pokazalo se da ono što majka jede tokom trudnoće utiče na funkcionisanje DNK njene bebe.
133 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2011. 13:55h

Buduće majke ne bi smjele da drže dijetu jer takav režim ishrane može da dovede do promjena u bebinoj DNK u maternici, što povećava rizik od debljine u kasnijem životu, te problema sa srcem i dijabetesom.

Međunarodna studija potvrdila je da je izgladnjivanje trudnica direktno vezano sa prekomjernom težinom djeteta, potvrdio je profesor Peter Gluckman sa Univerziteta Auckland za AFP.

Ovaj pronalazak će, kako tvrdi profesor, takođe pomoći i u izradi optimalnog plana prehrane trudnica.

Na studiji su radili naučnici iz Velike Britanije, Singapura i Novog Zelanda, a pokazalo se da ono što majka jede tokom trudnoće utiče na funkcionisanje DNK njene bebe.

Takozvane epigenetske promjene, do kojih dovodi držanje dijete u trudnoći, omogućava metabolizmu bebe da nakuplja više masnoća, te tako bude debelo. Takva djeca do šeste godine već imaju oko tri kilograma više od svojih vršnjaka, a to dalje u životu lako može dovesti do srčanih problema i dijabetesa.

Naučnici su istraživali tkivo pupka kako bi izmjerili nivo epigenetskih promjena 300 beba.

"Veza je bila izuzetno jaka. U početku nismo vjerovali, pa smo to ponovili više puta", objasnio je Gluckman.

Utvrđeno je da u ovom slučaju nije važno da li je majka rodila mršavo dijete, odnosno da i takva djeca u daljem životu mogu da postanu debela zbog promjena izazvanih u maternici.

Daljim istraživanjem pokušaće se otkriti uslijed čega tačno dolazi do ovakvih promjena, da li je u pitanju manjak ugljikohidrata ili nešto drugo.

Preporučujemo za Vas