Potraga traje, istraga se nastavlja

Braću Janka i Predraga Vukadinović danas će saslušati sudija za istragu Vladimir Novović i odlučiti o predlogu tužilaštva da im odredi pritvor
557 pregleda 3 komentar(a)
Pucnjava Podgorica, Foto: Savo Prelević
Pucnjava Podgorica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.04.2018. 05:34h

Policija ni juče nije pronašla i uhapsila Podgoričanina Marka Jovanovića, kog sumnjiče za ubistvo Radivoja Jovanovića (42) i Miloša Šakovića (31).

Osumnjičene za saučesništvo u tom ubistvu, braću Janka i Predraga Vukadinović, danas će saslušati sudija za istragu podgoričkog Višeg suda Vladimir Novović. On će odlučivati o predlogu tužilaštva da Vukadinovićima odredi pritvor do 30 dana.

Njihov branilac, advokat Velibor Marković, rekao je “Vijestima” da je istraga proglašena tajnom.

On je rekao da se Janko na saslušanju branio ćutanjem, a da je njegov brat negirao krivicu.

Pritvor je juče određen i Kristini Brnović, osumnjičenoj za saučesništvo, a tužilac je saslušao i Dragoljuba Ćetkovića, koji je na saslušanje doveden iz spuškog zatvora.

Specijalno tužilaštvo, kome su predmet proslijedile kolege iz Višeg tužilaštva, pokušava da utvrdi ko je stvorio kriminalnu grupu čiji su članovi navodno postali osumnjičenii po čijem nalogu je Jovanović u centru Podgorice ubio Šakovića, ali i Jovanovića koji je nedužan stradao u mafijaškom obračunu.

Policija je zvanično saopštila da sumnjaju da su uhapšeni, kao i Marko Jovanović za kojim tragaju, članovi škaljarskog kriminalnog klana. Navodno, oni su povezani sa Baraninom Alanom Kožarom, kog policija godinama povezuje sa tim kotorskim kriminalnim klanom. Kožar je, prema policijskoj evidenciji, šef jednog od barskih kriminalnih klanova.

Šef sektora kriminalističke policije Enes Baković, prije dva dana kazao je da ne isključuje mogućnost da je ubistvo Šakovića povezano sa ubistvom Dražena Čađenovića, koji je ubijen dva dana prije posljednjeg mafijaškog obračuna u centru Podgorice.

Čađenović je stradao u eksploziji bombe u garaži na Rimskom trgu u Podgorici. Policija je prvo saopštila da je moguće da je on stradao zbog nestručnog rukovanja eksplozivom, ali su ih dan kasnije demantovala preliminarna vještačenja.

Šaković i Jovanović su ubijeni 31. maja u podne u restoranu Forum.

Tridesetjednogodišnjak je primijetio ubicu, i kafanski sto za kojim je sjedio gurnuo je da zaštiti svoju i suprugu svog kuma i njenu bebu. Prije toga, sa stolice je oborio kuma koji je sjedio naspram njega.

Prvi hici koje je ispalio Šakovićev ubica pogodili su i usmrtili Jovanovića.

Terasa lokala u kom su sjedjeli ubijeni Podgoričani bila je puna ljudi. Šaković je bio u društvu supruge i bračnog para sa bebom, a Jovanović sa jednom djevojkom.

Civilni sektor traži oštrije zatvorske kazne

Aktivisti civilnog sektora tražili su juče izmjene Krivičnog zakonika jer, poručili su juče sa protesta ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova, sudovi blagom kaznenom politikom utiču na povećan broj krivičnih dijela. Protest, kom se nije odazvao veliki broj građana, organizovale su članice mreže nevladinih organizacija Otvorena platforma.

“Ovaj protest treba organizovati ispred zgrade Vrhovnog suda, zato što su oni - Viši, Apelacioni i Vrhovni sud, uticali svojom blagom kaznenom politikom na povećan broj krivičnih djela i tim poslali poruku da se za najteža krivična djela učinioci mogu naći nakon samo par godina na slobodi i nastaviti svoj kriminalni život”, kazao je direktor NVO 4Life Saša Mijović.

Maja Raičević iz Centra za ženska prava takođe je tražila oštrije kazne za ta krivična djela. Ona je rekla da, uprkos “groznim stvarima koje se dešavaju ne vidimo odgovarajuću reakciju nadležnih institucija”.

“Postavlja se pitanje ko je ovdje zaštićeniji, građani ili kriminalci”, rekla je ona.

Aida Petrović iz Crnogorskog ženskog lobija kazala je da se građani ne osjećaju da su bezbjedni.

“Nije se reagovalo pravovremeno i adekvatno da bi se spriječilo ili preveniralo ono što se desilo prije nekoliko dana u strogom centru Podgorice”, kazala je ona.

Igor Milošević iz ZID-a rekao je da Otvorena platforma insistira da Crna Gora usvoji koncept humane bezbjednosti, na kojem je zasnovana Evropska unija.

Kriminalni vrtlog ne smije da dodirne građane

Premijer Duško Marković kazao je juče da građani ne smiju snositi posljedice “kriminalnih vrtloga i klanovskih sukoba”.

“Tražićemo ih na svakoj stopi Crne Gore, a nalog Vijeća je da ih u zakonitim procedurama pronađemo ma gdje se nalazili, i u inostranstvu“, piše u saopštenju nakon juče održane sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost, kojom je on predsjedavao.

“Vijeće je pozdravilo brzo i efikasno otkrivanje i hapšenje izvršilaca i saizvršilaca teških krivičnih djela počinjenih prošle sedmice, dvostrukog ubistva i aktiviranja eksplozivne naprave u blizini kuće novinara u Bijelom Polju.

“Novoformirani specijalizovani timovi, sačinjeni od predstavnika Tužilaštva, Uprave policije i drugih organa, imaju jasan zadatak – da budu korak ispred svakog kriminalnog nauma”, piše u saopštenju Vlade.

Vijeće je uputilo podršku i ohrabrenje svim pripadnicima obavještajno-bezbjednosnog sektora, predstavnicima Tužilaštva i sudstva, da proaktivnim djelovanjem spriječe i privedu pravdi sve one koji atakuju na bezbjednost i sigurnost građana.

Marković je kazao, piše u saopštenju, da “aktuelni trenutak ne zahtijeva samo rad institucija u skladu sa njihovim redovnim zakonskim obavezama”.

“U trenutku obračuna države sa organizovanim kriminalom, svi moraju dati dodatni i snažniji doprinos sa ciljem zaštite svakog građanina i njegove porodice”, kazao je on. Pored članova Vijeća, sjednici su prisustvovali vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, v.d. direktora policije Uprave policije Vesko Damjanović i rukovodilac Sektora kriminalističke policije Enes Baković.

Bonus video: