Joksimović: Vjerujem da će mladi igrači dokazati da imaju kvalitet

"Tim jeste mlad, ali ne i neiskusan. Ima dosta igrača koji su posljednje dvije godine bili u reprezentaciji, koji su čitavo to vrijeme igrali u reprezentaciji", kazao je selektor.
0 komentar(a)
Ivan Joksimović, Foto: Boris Pejović
Ivan Joksimović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.04.2011. 15:00h

Selektor odbojkaške reprezentacije Ivan Joksimović danas je saopštio spisak od 19 igrača koji će se pripremati u Baru za nastup na Olimpijskim igrama malih zemalja u Lihtenštajnu, koje su na programu od 30. maja do 4. juna.

Joksimović je širi spisak skratio za sedam imena, a s obzirom na to ko je otpao sa prvog spiska, 36-godišnji selektor je potvrdio ranije izrečen stav o podmlađivanju reprezentacije i širenju baze igrača.

Prekobroji su tehničar Marko Vujović (Torul Gencler Birligi, Turska), srednji bloker Milan Marković (Budvanska riivjera), Blažo Milić (Studentski centar), Edin Musabegović (Budvanska rivijera), korektori Mladen Majdak (Sent Kenten, Francuska), Petar Čurović (Kantele Marom, Francuska), te libero Rade Papović (Budvanska rivijera)

„Opredijelio sam se za mlađu varijantu i širenje baze. Na spisku je 12 igrača iz domaćih klubova, a namjera mi je da probamo da pružimo šansu nekim perspektivnim igračima od kojih dosta očekujemo u budućnosti. Tim jeste mlad, ali ne i neiskusan. Ima dosta igrača koji su posljednje dvije godine bili u reprezentaciji, koji su čitavo to vrijeme igrali u reprezentaciji. Imamo i igrače koji su bili nosioci igre u svojim klubovima u inostranstvu, poput Marka Bojića, Milivojevića, Ćulafića, koji su imali dobre sezone, pa s optimizmom gledam na ovo prvo okupljanje i period rada koji nas očekuje u Baru i turnir u Lihtenštajnu“, kazao je Joksimović na početku današnje konferenciji za novinare, i dodao da će zbog obaveza u klubovima na pripreme kasniti Minić, Čabarkapa i Milivojević, kao i Vojin Ćaćić, zbog problema sa kukom.

Selektor se potom osvrnuo na spisak igrača koji će se okupiti u Baru.

„Novo ime je tehničar Rajko Strugar. U komunikaciji sa selektorima juniorske i kadetske reprezentacije, Popovićem i Vukčevićem, te ljudima iz Vojvodine, dobio sam potrebne informacije o njemu i odgovor da se radi o jako interesantnom i perspektivnom igraču, koji sigurno zaslužuje šansu. S obzirom da smo na toj poziciji malo deficitarni, mislim da je ovo, možda, pravi momenat da mu se pruži šansa, kako bismo vidjeli o kakvoj se perspektivi radi. Što se srednjih blokera tiče, na spisku su četvorica igrača iz domaće lige, i mislim da oni, pored „iskusnog“ Luke Šuljagića koji je sa 24 godine i dalje mlad igrač, zaslužuju pažnju i da mogu da iznesu teret obaveza koje nas očekuju u Lihtenštajnu“, dodao je Joksimović.

Najveći broj igrača je na prijemu servisa.

„To je iz prostog razloga što na toj poziciji imamo najmlađe igrače, perspektivne kojima treba pružiti šansu, a na njima je da se izbore za mjesto u periodu pred nama. Novo ime na poziciji korektora je Aleksandar Minić, koji je na posljednjem spisku reprezentacije bio na poziciji srednjeg blokera, ali u Partizanu je sada korektor, što je i promjena koja se najčešće dešava u odbojci, a primjer za to su neki vrhunski igrači kao što su Omrčen, Vadelo ili Fei. On je ove godine je Minić u Partizanu uvijek koristio svaku šansu i imao je jako dobar učinak na poziciji korektora, pa je to je bio jedan od motiva da on bude uvršten na spisak kao korektor, da vidimo koliko on može da pruži, odnosno koliko može biti podrška Milošu Ćulafiću i naravno mladom Slobodanu Bojiću. Na poziciji libera po meni neprikosnoven je Rašović, a izlišno trošiti riječi za njegove igre u Budućnosti i njegovo iskustvo kroz Ligu šampiona“, kaže selektor odbojkaša.

Pripreme za Igre u Lihtenštajnu seniori počinju u četvrtak u Baru, a reprezentacija će, između dvije faze rada u Baru, 7. i 8. maja u Barseloni odigrati dvije kontrolne utakmice protiv reprezentacije Katalonije.

„U Baru ćemo imati optimalne uslove da u djelo sprovedemo napravljen plan i program rada. Dvije utakmice protiv Katalonije će nam sigurno dati neke smjernice u kojem pravcu treba nastaviti pripreme za ono što nas očekuje u Lihtenštajnu. Poslije trening utakmica skratićemo spisak za četiri imena. Juniori koji su na pripremama priključiće se juniorskoj selekciji koju očekuju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Bjelorusiji. Revidiraćemo spisak i doći do optimalan broj od 14 igrača koji će činiti okosnicu reprezentacije za Igre u Lihtenštajnu ”, kazao je Joksimović.

Joksimović je istakao da vjeruje „da će mladi tim imati dovoljno motiva i ambicija da se pokaže u dobrom svjetlu i kroz igre u Lihtenštajnu pokuša da dokaže odbojkaškoj javnosti da posjeduje kvalitet“, kako bi to bila okosnica koja će činiti reprezentaciju u narednom periodu.

“Poslije Igara u Lihtenštajnu, krajem avgusta, očekuje nas dvomeč sa Mađarskom ili Izraelom, u pretkvalifikacijama za Olimpijske igre, a bolji iz tog duela izboriće plasman na kvalifikacioni turnir koji je na programu od 22. do 27. novembra”, zaključio je crnogorski selektor.

SPISAK

Tehničari

Simo Dabović (Budvanska rivijera)

Ivan Bošković (Budućnost)

Rajko Strugar (Vojvodina)

Srednji blokeri

Gojko Ćuk (Budvanska rivijera)

Ivan Ječmenica (Studentski centar)

Luka Šuljagić (Kalipo sport, Italija)

Marko Đuranović (Budućnost)

Bojan Radović (Budućnost)

Primači servisa

Marko Bojić (PAOK)

Vojin Ćaćić (Budvanska rivijera)

Bojan Đukić (Budućnost)

Dejan Čabarkapa (Prvačina, Slovenija)

Balša Radunović (Budvanska rivijera)

Božidar Ćuk (Budvanska rivijera)

Aleksandar Milivojević (Necopers, Njemačka)

Korektori

Miloš Ćulafić (KEPCO 45, Južna Koreja)

Aleksandar Minić (Partizan, Srbija)

Slobodan Bojić (Budućnost)

Libero

Ivan Rašović (Budućnost)

Bonus video: