DEPONIJA U MAHALI

Green Home i MANS podnijeli krivičnu prijavu protiv "Transpetrola"

Firma u naselju Mahala odlagala komunalni otpad pomiješan sa građevinskim, koji je potom prekrivala slojem šljunka i pijeska.
55 pregleda 0 komentar(a)
Mahala deponija, Foto: Vesko Belojević
Mahala deponija, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 19.04.2011. 14:23h

Nevladine organizacije Green Home i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora podnijeli su Vrhovnom državnom tužiocu Ranki Čarapić krivičnu prijavu protiv firme „Transpetrol“ i izvršnog direktora Slavka Kračkovića, zbog sumnje da je u naselju Mahala odlagala komunalni otpad pomiješan sa građevinskim, koji je potom prekrivala slojem šljunka i pijeska, čime su počinjena krivična djela iz člana 303. i člana 307. Krivičnog zakonika, zagađenje i oštećenje životne sredine.

Firma DOO „Transpetrol” je krajem marta odlagala otpad u Mahali, u neposrednoj blizini rijeke Morače.

Nakon teksta u “Vijestima” i reagovanja ekološke inspekcije „Transpetrol” je deponovao blizu 3.500 kubika miješanog otpada na podgoričku deponiju, uz podnošenje prekršajne prijave Agencije za zaštitu životne sredine.

"Porijeklo otpada koje je kompanija “Transpetrol” deponovala je i dalje nepoznanica, kao i na osnovu kakvog poslovnog aranžmana su ogromne količine smeća deponovane na lokaciju koja nije za to predviđena. Zbog toga smatramo da je tužilaštvo obavezno da dodatno istraži ovaj slučaj" navela je Ines Mrdović, iz MANS-a.

Ona je dodala da posebnu pažnju tužilaštva zaslužuje činjenica da je kompanija „Transpetrol” pokušala da prikrije deponovanje otpada tako što je zatrpavan šljunkom, što upućuje na sumnju da slične deponije postoje i na drugim lokacijama.

"Ovaj nedopustivo bahat i neodgovoran odnos pojedinaca prema našem životnom okruženju, uz odsustvo blagovremene reakcije opštinske komunalne policije, jasno ukazuje na činjenicu da se zaštita životne sredine i od opštinskih vlasti, ali i od privrednih subjekata, tretira na apsolutno neodgovarajući način" kazala je Mrdović, pozivajući i građane, koji imaju saznanja o sličnim incidentima u svojim lokalnim zajednicama da se jave MANS-u ili Green Home-u, kako bi zajednički doprinijeli poštovanju zakona i očuvanju životne sredine.

Preporučujemo za Vas