Savršena kosa: 10 najčešćih pitanja i 10 odgovora

Znamo da savjeta o kosi nikad nije dovoljno, posebno ako proizlaze iz iskustva vrhunskih svjetskih frizera koji vode računa o kosi modela uoči revija ili poznatih glumica uoči velikih događanja.
373 pregleda 0 komentar(a)
kosa, Foto: Www.shutterstock.com
kosa, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 19.04.2011. 13:48h

Pročitajte koja su to najčešća pitanja i odgovori koja vas muče prije svakog feniranja, farbanja ili šišanja!

1. Kako savršeno razbarušiti kosu?

Često duga kosa izgleda jednostavno - bezveze. Ove sezone volimo mat efekt i dobru teksturu, pa je lagano razbarušena kosa jedan od hitova.

Eugen Solejmen koji je kreirao sličan izgled kose za kuće Etro i Misoni kaže: „Osušite kosu, a mrvicu proizvoda stavite samo na korijen kose. Svežite laganu punđu na vrhu glave i fiksirajte sprejem i sušite još nekih pet minuta. Neka se punđa ohladi, pa je tek tada razbarušite!"

2. Kako odabrati prave pramenove?

Ako vas je strah da ćete nakon stavljanja pramenova izgledati kao zebra, skupite hrabrost jer pramenovi mogu učiniti čuda.

Filipa Lok savjetuje: „Imajte na umu da je postupnost ključ svega! Izbjegavajte proizvode koji sadrže mnogo hidrogena jer on direktno oštećuje kosu." i dodaje kako je izuzetno važno da pramenovi budu prave debljine, te da se uvijek kombinuje nekoliko nijansi, a nikad samo dvije.

3. Kako do volumena?

Jedna od najčuvanijih tajni naše industrije je - šampon za suvo pranje. Nanesite ga na korijen kose, ostavite nekoliko minuta, nagnite se i protresite kosu,pa raščešljajte", tvrdi Lisa Liza Šeferd.

Ričard Tompson kaže da ako vam se čini da vašoj kosi nema spasa, razmislite o drugačijem šišanju ili stavljanju ekstenzija na strateška mjesta.

4. Kako je pravilno uviti?

Zapamtite da veliki vikleri ravnaju kosu, a mali daju uvojke. Figaro je super ako želite definisane kovrdže ili samo malo teksture u kosi", savjetuje Sem Meknajt.

Prije stavljanja uvijača nanesite pjenu na kosu i malo prosušite, a zatim omotajte oko uvijača. „U idealnom slučaju trebalo bi imati dva uvijača sa svake strane i tri po sredini glave!" dodaje Sem. Kad se vikleri ohlade, kosu oblikujte po želji.

5. Šta sa šiškama dok rastu?

Puštanje šiški shvatite kao priliku za eksperimentisanje s razdjeljcima. Kevin Marfi tvrdi da su duge šiške kao stvorene za razdjeljak na stranu, po sredini i sl.

Džordž Nortvud savjetuje da uprkos tome što ih puštate pođete povremeno kod frizera da vam ih oblikuje.

6. Kako održavati plavu kosu kod kuće?

Ako ste se farbali u plavo, pravo je vrijeme da počnete da koristite proizvode koji su namijenjeni isključivo za plavu kosu: sadrže plave i ljubičaste pigmente koji prikrivaju žutilo često karakteristično za plavu kosu.

Malo limunovog soka u šamponu može da pomogne ako nemate ništa drugo pri ruci", kaže Čarls Vortington.

7. Kako podstaći rast kose?

Ne postoji način da ubrzate rast kose, ali zdrava ishrana može da pomogne u poboljšanju cjelokupnog izgleda.

Manjak omega 3 kiselina dovodi do lomljenja kose, a vitamin B može lagano da promijeni boju ili teksturu i učini je jačom.

8. Da li je istina da kosu treba prati što rjeđe?

Filip Kingsli je odgovorio na vječnu dilemu: „Kosu morate prati onoliko koliko morate, a ako je perete češće, jednostavno koristite proizvode za učestalo pranje! Mnogo je važnije ispravno prati kosu nego često. Koristite što manje šampona, ali ga dobro utrljajte masažom, ne struganjem. Dobro isperite regenerator. Uvijek!", kaže Kingsli.

9. Isplate li se posebni tretmani u salonima?

Ponekad je potrebno napraviti više serija tretmana što može biti poprilično skupo, ali dugoročno može da poboljša vašu kosu pa ćete uštedjeti na nekim drugim proizvodima.

10. Postoji li neko pravilo o kombinovanju boje očiju i boje kose?

Sibi Bolan kaže kako se osim bojom očiju treba voditi i nijansom tena: „Nešto tamnijem tenu dobro stoje medene, kestenjaste i karamel nijanse, dok svijetlom tenu bolje stoje manje tople boje. Što se više “udaljite” od prirodne boje kose, veća je šansa da ćete pogriješiti u odabiru nijanse."

Bonus video: