Vesko Žujović 4 godine ne može da vidi zašto je osuđen

Bjelopoljac Vesko Žujović tvrdi da će vjerovatno biti jedini crnogorski osuđenik koji će otići u zatvor, a da prije toga nikada nije vidio zvaničnu pravosnažnu presudu
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2011. 10:16h

On tvrdi da je njegov slučaj presedan jer od 15. maja 2007. kada je u Osnovnom sudu u Bijelom Polju njemu i njegovom bratu Daliboru zbog šumske krađe izrečena kazna od četiri mjeseca zatvora, od tog suda nije dobio presudu u pisanoj formi.

“Iako nikada nijesam dobio presudu sada je došao poziv da da idem na izdržavanje kazne zatvora u ZIKS Spuž. Od tada sam više puta pokušao da u Osnovnom sudu u Bijelom Polju dobijem presudu. Početkom marta sam od njih tražio pregledanje, uvid i kopiranje te presude od maja 2007. godine, međutim to mi do sada nije udovoljeno”, tvrdi Žujović.

Od suda do suda

Čim nijesam mogao da dobijem spise i presudu smatram da je nešto falsifikovano na moju štetu, jer drugačije ne mogu da objasnim ovakve postupke

“Bio sam potpuno dostupan sudu, ali su me tek kontaktirali 18. februara ove godine kada su me telefonskim putem obavijestili da dođem u Osnovni sud, kako bih podigao presudu. Nakon četiri dana sam se javio, a na pisarnici suda su mi saopštili da je presuda postala pravosnažna u septembru 2009. godine i da je presuda zbog toga što mi nije dostavljena na adresu, objavljena tada na njihovoj oglasnoj tabli", naveo je Žujović, koji 4. marta i predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici uputio zahtjev za rješavanje njegovog problema i uvid u spise.

"Nakon toga sam tražio uvid u spise, ali su mi kazali da je moj predmet, navodno, kod Apelacionog suda. Istinu sam tražio u Apelacionom sudu, gdje su mi već dva puta rekli da predmet nije kod njih niti bi mogao biti.”

Sumnja u falsifikat

U odgovoru Medenice koji je Žujović dobio 24. marta piše da je ona provjerila i utvrdila da se njegov predmet nakon što su bili u Apelacionom sudu sada nalaze u Osnovnom sudu u Bijelom Polju.

Žujović je nakon odgovora predsjednice Vrhovnog suda dva puta tražio svoju presudu u Bijelom Polju, ali je još nije našao...

Zbog tog ping-ponga Žujović je ponovo pisao Medenici od koje traži da mu objasni kako je moguće da ona kaže da je njegov predmet u sudu u Bijelom Polju, a da oni tvrde drugačije.

“Tražim samo uvid u spise kako bih vidio kako je i koliko puta pokušavano da presuda bude dostavljena na moju adresu. Smatram da me je sud oštetio ali i da je nastupila potpuna zastara u mom predmetu. Pa presuda ne može nikako biti pravosnažna, sve dok se meni lično ne uruči. Čim nijesam mogao da dobijem spise i presudu smatram da je nešto falsifikovano na moju štetu, jer drugačije ne mogu da objasnim ovakve postupke”, naveo je Žujović.

Bonus video: