Potvrđeno: Milan Šćekić Čila uhapšen u Holandiji 17. aprila

“Vještačenje otisaka Čilinih pristiju je u toku i očekuje se da njegov identitet i formalno bude potvrđen”, kazao je sagovornik “Vijesti”
395 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2011. 14:32h

Uprava policije Crne Gore potvrdila je danas hapšenje Milana Šćekića zvanog Čila (34), kojeg NCB Interpol Podgorica potražuje radi vođenja krivičnog postupka pred Višim sudom u Podgorici zbog ubistva visokog policijskog službenika Slavoljuba Šćekića 30. avgusta 2005. godine.

U saopšenju se navodi da je Čila Šćekić uhapšen 17. aprila u Amsterdamu u Kraljevini Holandiji.

Nakon kontakata koji su trajali duže vrijeme između crnogorske sa holandskom policijom, koja se u najvećoj mjeri odvijala preko kancelarija Interpola u Podgorici i Hagu, uhapšen je Milan Šćekić zvani Čila, rođen 22. aprila 1976. godine u Beranama, državljanin Crne Gore.

Uprava policije Crne Gore je, došla do određenih informacija u vezi sa Šćekićem, koje je zatim dostavila kolegama policiji Kraljevine Holandije.

Uslijedila je intenzivna komunikacija i razmjena informacija. Na osnovu profesionalne saradnje crnogorske i holanske policije, Šćekić je prvo lociran, a potom i uhapšen. Holandska policija će Šćekića privesti nadležnom organu u toj državi, radi određivanja ekstradicionog pritvora, navodi se u saopštenju.

"Vijesti" ranije objavile informaciju o Šćekićevom hapšenju, no ono zvanično nije bilo potvrđeno jer je Šćekić uhapšen sa lažnim ispravama. Zbog toga je holandska policija posredstavom Interpola zatražila od crnogorske da im dostavi Šćekićev identifikacioni materijal, što je učinjeno tokom jučerašnjeg dana.

Lociran prije 15 dana

Šćekićevo ime već nekoliko godina nalazilo se na spisku prioritetnih crvenih potjernica crngorske policije, a krajem prošle godine uvršten je i u projekat “Infra red”, koji ima za cilj efikasnije potrage i intenzivnije razmjene operativnih informacija o kretanju bjegunaca.

Šćekiću je trenutno određen pritvor zbog korišćenja falsifikovanog pasoša, a nakon potvrde identiteta biće mu određen ekstradicioni pritvor. Osumnjičeni Beranac je, prema nezvaničnim informacijama koje je objavio beogradski “Blic”, lociran prije 15-ak dana, od kada se čekao pogodan momenat za njegovo hapšenje.

Od ubistva inspektora Šćekića, u posljednjih šest godina osumnjičeni Beranac se krio izvan Crne Gore, a prema informacijama policija nekoliko zemalja kretao se na relaciji Beograd - Njemačka - Danska - Južna Amerika.

Dokumenti u narkolaboratoriji

Prošle godine, prema pisanju “Blica”, njemačka policija je u predgrađu Hamburga locirala apartman za koji se sumnjalo da ga je koristio Čila Šćekić.

Hamburška policija tada je upala u apartman, ali Šćekić nije zatečen unutra. Pretresom apartmana nađena su dva pasoša BiH u kojima je bila zalijepljena njegova fotografija, a za koje je veštačenjem utvrđeno da se radi o falsifikatima. U stanu su nađena i dva pištolja „bereta“ i „TT zastava“ sa pet okvira municije kalibra 7,65 milimetara, i dvije fantomke, a sumnjalo se da je Šćekić tada u Nemačkoj bio u kontaktu sa Vulevićem, koji je prošlog ljeta uhapšen u Frankfurtu i potom izručen Crnoj Gori.

Šćekiću se potom ponovo izgubio trag, a posljednja informacija od prije tri nedjelje, piše ovaj list, bila je da je boravio u Buenos Ajresu i da odatle švercuje kokain.

Naime, tamošnja policije je u objektu za prečišćavanje narkotika, u predgrađu Buenos Ajresa, pronašla pasoš sa podacima i fotografijom Milana - Čile Šćekića iz Berana, a novinska agencija „Canoas“ objavila je da, zbog šverca kokaina, za njim traga i argentinska policija.

U spornoj narkolaboratoriji, osim Šćekićevih dokumenata nađeni su i pasoši dvojice rumunskih i jednog hrvatskog državljanina. Pretres laboratorije izvršen je mjesec nakon što je argentinska policija uhapsila Podgoričane Veljka Bakočevića i Miloša Kostića, za koje se sumnja da su pripadnici međunarodne kriminalne organizacije koja je švercovala veće količine kokaina iz Južne Amerike prema Evropi.

Bakočević je uhapšen na aerodromu u Buenos Ajresu, a Kostić u provinciji Salta, u blizini granice sa Bolivijom. Sa njim je uhapšeno i dvoje državljana Srbije, a argentinska policija nastavila je istrgu u razotkrivanju da li je Šćekić zaista boravio na njihovoj teritoriji i da li pripada istoj kriminalnoj organizaciji.

Crnogorski pravosudni organini traže Šćekića radi obnovljenog sudskog procesa, u kojem se tereti da je u noći 30. avgusta 2005. ispalio smrtonosne hice u inspektora Šćekića. Pored njega, prema optužnici u policijskog funkcionera pucao je i Ljubo Vujadinović, a na zločin su ih umišljeno podstrekivali Ljubo Bigović i Saša Boreta. U obnovljenom postupku sudi se i Alanu Kožaru, Vuku Vuleviću i njegovom ocu Radoslavu, kao i Danici Vuković, Goranu Živkoviću i Dušanki Vujović. Zamjenica vrhovnog tužioca Stojanka Radović tražila je za Čilu i ostale izricanje kazne od 30 godina robije.

Galerija

Bonus video: