Velašević zbog organizovanja protesta kažnjen 825 eura

Nakon ispitivanja kod sudije za prekršaje, Velašević je novinarima kazao da je ta presuda naređena od šefa policije Veselina Veljovića i da je on neće platiti
207 pregleda 0 komentar(a)
Robert Velašević, Foto: Zoran Đurić
Robert Velašević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.04.2011. 16:27h

Organizator nekoliko fejsbuk protesta protiv vlasti - Robert Velašević kažnjen je sa 825 eura, jer je, kako se navodi u rješenju policije, bez dozvole predvodio mirne šetnje građana pored nekoliko državnih institucija.

Velašević je rekao da su čak i službenici policije priznali da je sve bilo mirno i da je došlo do kratkog “ugrožavanja saobraćaja”

"U takozvanom sudu, odnosno Područnoj jedinici Uprave policije, po prijavi naređenoj od g. Veska Veljovića, za mirno okupljanje građana kažnjen sam sa 825 eura... Papir ću ostaviti Veljoviću na prijavnici UP, da je plati, u moje i u ime svih slobodnih građana”, rekao je on.

Fejbuk grupa "Uličnim protestima protiv mafije", na čijem čelu je Velašević, 30. marta organizovala je protestne šetnje od zgrade Vlade, Skupštine, Tužilaštva, UP, do javnih servisa Pobjede i RTCG, poručujući da u tim institucija sjede odgovorni za loše stanje u državi.

Objašnjavajući šta piše u presudi, Velašević je rekao da su čak i službenici policije priznali da je sve bilo mirno i da je došlo do kratkog “ugrožavanja saobraćaja”.

"To ugrožavanje košta 825 eura... Tri dana pred protest, ponio sam pisanu izjavu o organizaciji skupa, na šta mi je rečeno da je ne predajem, jer će skup biti zabranjen", dodao je.

On je kazao da je rješenje o kazni protivustavno, jer Ustav, kako je kazao, dozvoljava slobodno i mirno okupljanje, uz prethonu najavu skupa.

“Policija nema pravo da dozvoljava održavanja skupova, ona može samo da nam zabrani, ako ima neka operativna saznanja. Kako nam policija nije dala izjavu o zabrani skupa, mi smo mirno protestovali. Čak su nas iz UP kontaktirali da im kažemo maršrutu putanje, da bi obezbjeđivali skup”, naglasio je Velašević.

Neće biti protesta ako ne dobiju podršku opozicije

"Mi sami, bez infrastrukture ne možemo izvesti kritičnu masu za smjenu ovog režima, koji je sa ulice došao na vlast i samo tako mođe da ode"

Velašević je najavio da će se tim povodom u utorak sastati sa liderom SNP-a Srđanom Milićem, a uskoro i sa predsjednikom Nove Andrijom Mandićem.

Od Nebojše Medojevića (PzP), kazao je, već imaju bezuslovnu podršku.

"Cilj nam je da zatražimo da nas prime opozicioni lideri. Da pokušamo da, sa onima za koje smo glasali, SNP, Novu i PzP, a koji su protiv režima, uskladimo svoje djelovanje. Mi sami, bez infrastrukture ne možemo izvesti kritičnu masu za smjenu ovog režima, koji je sa ulice došao na vlast i samo tako mođe da ode", kazao je Velašević.

On je pojasnio da od opozicije ne traže da bojkotuju parlament i ostale institucije, već da će im pomoći tako što će pozvati svoje birače i članove da im se pridruže u “oslobađanju od dvadesetogodišnje vladavine diktatora (Mila) Đukanovića”, naglasio je Velašević.

Bonus video: