Koncert Simovića, Martinovića i Tasića na Velikoj sceni CNP-a

Na programu koncerta biće djela Darijusa Mijoa, Arama Hačaturjana, Igora Stravinskog, Bele Bartoka
80 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2011. 14:38h

Koncert “Kotor Art Trija”, koji nastupa u sastavu Roman Simović (violina), Aleksandar Tasić (klarinet) i Ratimir Martinović (klavir), biće održan u utorak u 20 sati, u okviru X Međunarodnog muzičkg festivala “A Tempo”. Na programu koncerta biće djela Darijusa Mijoa, Arama Hačaturjana, Igora Stravinskog, Bele Bartoka.

Crnogorski umjetnik Roman Simović opisan je kao “vrhunski violinista” cijenjen po “izuzetnoj muzikalnosti” (Glos Konkursowy, Poljska) i “briljantnom majstorstvu na ovom instrumentu” (Bad Reicenhall, Njemačka), a čuveni violinista Šlomo Minc nazvao ga je “rijetkim talentom sa velikim potencijalom i neograničenim sposobnostima”.

Briljantni virtuozitet Romana Simovića i urođena muzikalnost, upotpunjena neograničenom imaginacijom, proveli su ga kroz Evropu, Izrael, Južnu Koreju, Tajland, Tursku, Kanadu, SAD i Južnu Ameriku, gdje je nastupao na najpoznatijim scenama. Laureat je brojnih internacionalnih takmičenja.

Roman Simović je bio koncert majstor Filharmonijskog orkestra Minas Gearis Brazil i Kamerate Salcburg, a trenutno je koncert majstor Londonskog simfonijskog orkestra. Kao koncer tmajstoru Londonskog simfonijskog orkestra dodijeljen mu je na korišćenje instrument italijanskog majstora Ruđijerija iz XVII vijeka.

Aleksandar Tasić je diplomirao klarinet 1999. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a na istoj instituciji i magistrirao 2002. godine. Godine 2002. dobitnik je stipendije austrijske vlade. Kao solista nastupao je sa Simfonijskim orkestrom akademije umetnosti, Ansamblom Vojske Srbije, Verbier Festival Orchestra, Filharmonijom iz Novosibirska, Beogradskim gudačkim orkestrom Dušan Skovran, Subotičkom filharmonijom.

Od 2000. godine nastupa kao solo klarinetista “UBS Verbier Festival Orchestra” (Švajcarska). Docent je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Aleksandar Tasić svira na klarinetima marke “selmer”.

Pijanista Ratimir Martinović je diplomirao, a potom i magistrirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Usavršavao se kod poznatih pedagoga, a nastupio je na preko tri stotine i pedeset resitala, kamernih koncerata, koncerata sa orkestrom.

Nastupao je kao solista sa orkestrima Berlinski simfonijski orkestar, Beogradska filharmonija, Miami Piano festival in Lecce Orchestra, Novosadski kamerni orkestar, Helsingborški simfonijski orkestar, Gudači sv. Đorđa, Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije, Crnogorski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Akademije umetnosti Novi Sad...

Osnivač je i umjetnički direktor Kotor Arta i predsjednik Evropske asocijacije klavirskih pedagoga Crne Gore (EPTA Montenegro). Djeluje kao vanredni profesor na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu.

Bonus video: