Miloš Karadaglić napravio senzaciju u svijetu klasične muzike

Karadaglić je sa prvog mjesta pomjerio muzičara koji je već godinama na vrhu ljestvica, holandskog violinistu Andrea Reiua
379 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2011. 14:24h

Poznati crnogorski gitarista Miloš Karadaglić, prema pisanju uglednog britanskog lista “London Evening Standard” razlog je muzičke senzacije koju britanska scena klasične muzike ne pamti godinama unazad.

"Gitarista koji je osvojio stipendiju na Kraljevskoj muzičkoj akademiji nakon slanja demo-snimka iz ratom zahvaćenog Balkana još kao tinejdžer, na vrhu je ljestvice najprodavanijih albuma klasične muzike i to sa debi albumom", piše londonski list.

Karadaglić je sa prvog mjesta pomjerio muzičara koji je već godinama neprikosnoven na vrhu ljestvica, holandskog violinistu Andrea Reiua, i to sa svojim prvim albumom “The Guitar”. Muzičar rođen u Crnoj Gori, a koji živi u Vembliju, prvi je debitant koji je napravio takav uspjeh još od bivšeg nosioca titule Mladi muzičar godine, Nikole Benedeti prije sedam godina.

Sa 16 godina, Miloš je snimio sebe na video traci za audiciju i poslao je Kraljevskoj akademiji. Kako odgovor nije stizao, on je pretpostavio da je bio neuspješan, ali je nazvao da provjeri i otkrio da mu je poslato pismo - očigledno izgubljeno – u kojem mu je ponuđena stipendija, piše “London Evening Standard”.

"Osjećam se kao da su se ostvarili moji najluđi snovi”, kazao je Karadaglić za londonski list.

Za sve je kriva stara, prašnjava gitara bez žica

Rođen prije 28 godina, Karadaglić je od malih nogu želio da bude umjetnik, ali u zemlji koja nema značajnu tradiciju klasične gitare, to je predstavljalo veliki izazov, objavio je o njemu u februaru britanski Telegraph.

Sve je počelo kada je otkrio staru i prašnjavu gitaru s prekinutim žicama na vrhu ormara u spavaćoj sobi svojih roditelja. Neobjašnjivo, taj instrument ga je uvjerio da on mora postati gitarista. Kako u to vrijeme nije bilo privatnih učitelja gitare, on je upisao osnovnu muzičku školu.

Njegov napredak je bio neviđeno brz, te je sa 9 godina prvi put nastupao, a sa 11 trijumfovao na nacionalnom takmičenju.

Bio je i talentovan pjevač, pa je jedno vrijeme bio radijska i televizijska zvijezda.

Prvi put je van Crne Gore svirao 1996. godine, u Parizu, gdje je i kupio prvu pristojnu gitaru, model Hoze Ramirez. Zatim se susreo sa gitaristom iz Glazgova, Dejvidom Raselom, koji ga je ubijedio da mora da uči na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu.

Nakon učenja u Beogradu i izuzetnog truda da bi poboljšao tehniku, poslao je snimak akademiji u Londonu, a Majkl Levin, koji je kasnije postao njegov mentor, je osjetio nešto posebno u tom snimku, pa je Miloš dobio stipendiju.

Bonus video: