Djeca optuženih za šverc droge, sa pištaljkama ispred suda

Glasnim povicima „vratite nam tate“, djeca su nastojala da doprinesu što skorijem okončanju suđenja
375 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2011. 13:38h

Porodice optuženih u akciji "Golubovi" su ispred zgrade Višeg suda u Podgorici protestvovali zbog odugovlačenja sudskog procesa, jer je u petak bilo planirano izricanje prvostepene presude zbog šverca dvije i po tone skanka.

Iako su do sada više puta negodovali zbog sudskog postupka koji traje više od dvije godine, novina je bilo to što su sada na protest došla i djeca optuženih za šverc droge.

Dok se delegacija roditelja optuženih nalazila na razgovoru kod predsjednika suda Mušike Dujovića, pokušavajući da izdejstvuje ubrzano suđenje, dotle su djeca naoružana pištaljkama skretala pažnju na omalenu grupu štrajkača.

Dan bez škole

Glasnim povicima „vratite nam tate“, djeca su nastojala da doprinesu što skorijem okončanju suđenja.

U optužnici se navodi da su optuženi na duže vrijeme od 12. novembra 2008. pa sve do 26. februara 2009., kada su otkriveni od strane crnogorske policije, u više kriminalnih grupa švercovali drogu na teritoriji Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i šire

Umjesto očekivane prvostepene presude u petak 15. aprila, predsjednica specijalnog vijeća sudija Slavka Vukčević kazala je da treba provesti nove dokaze, odnosno treba preslušati 134 dvd-a na kojima je snimljeno više od 200.000 telefonskih razgovora i sms poruka okrivljenih.

Petorica u bjekstvu

Nakon razgovora kod predsjednika suda, Božidar Vračar je izjavio “Vijestima” da im je Dujović rekao da je bio iznenađen odlaganjem izricanja presude.

“Svi ti transkripti razgovora se prevode od petka, da će suđenje biti 7. maja, a ako nešto ostane nejasno da će se suditi i 8. maja. Obećao je da će nakon toga presuda biti izrečena za četri dana. Dao nam je čvrstu riječ”, kazao je Vračar. I Rajko Janković je potvrdio da im je Dujović obećao da će se raditi 24 sata dnevno kako bi se 7. ili 8. maja okončalo suđenje.

“Sud ima pravo po zakonu da ih drže u pritvoru tri godine nakon podizanja optužnice”, dodao je Vračar, te da im jedino preopstaje da sačekaju 7. maja za kada je zakazan nastavak suđenja.

Od optuženih, petorica se nalaze u bjekstvu a radi se o albanskim državljanima - Fran Marinaj, Ljuiđ Marinaj, Zef Kole, Alfred Mecaj I Genci Mecaj.

U istražnom zatvoru se nalaze Đon N. Dušović, Leon D. Gojčaj, Vladimir B. Matanović, Boban P. Janković, Vladimir Z. Đinović, Tihomir B. Popović, Branislav B. Vračar, Duško G. Jovović, Momčilo D. Mojašević, Ranko V. Babović, Milosav M. Ivanović, Dražen G. Šuškavčević, Aleksa Đ. Đinović, Danilo M. Senić, Radoslav I. Rašović, Srđan L. Majić, Saša M. Šuškavčević, Ivana V. Šuškavčević, Goran M. Šuškavčević, Igor D. Krstović, Željko S. Peličić, Neđeljko P. Knežević, Nemanja S. Peličić, Željko S. Bečič, Predrag Đ. Vuletić, Neđeljko R. Janković, Radule T. Božović, Dejan S. Raičević, Aleksandar M. Međedović, Puniša Ž. Nikolić, Željko M. Nikolić, te Đ.V.V. iz mjesta Dupilo kod Virpazara, koji se nalazi na slobodi.

U optužnici se navodi da su optuženi na duže vrijeme od 12. novembra 2008. pa sve do 26. februara 2009., kada su otkriveni od strane crnogorske policije, u više kriminalnih grupa švercovali drogu na teritoriji Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i šire.

Bonus video: