Zlatna maslina filmu "Žena sa slomljenim nosem"

Film govori o Beogradu danas,poslije godina ratova, destrukcije i mržnje, okretanju ka životu, ponovnom otkrivanju ljubavi i prevazilaženju ožiljaka iz prošlosti
197 pregleda 0 komentar(a)
zena sa slomljenim nosem, Foto: Sdcafe.rs
zena sa slomljenim nosem, Foto: Sdcafe.rs
Ažurirano: 18.04.2011. 10:53h

Film Srdjana KoljeviĆa "Žena sa slomljenim nosem" je na upravo završenom 12. Festivalu evropskog filma u Lećeu (Italija), osvojio nagradu "Zlatna maslina" za najboljifilm.

Film je osvojio i nagradu publike, a svečanoj dodjeli priznanja prisustvovali su i predsjednik komisije za kulturu Evropskog parlamenta Doris Pak i izvršni direktor Evropske filmske akademije Marion Dering.

Predsjednik žirija koji je odlučivao o nagradama na festivalu, predsjedavao je producent Paolo Branko, a među članovima je bio i doskorašnji direktor festivala u Veneciji Alberto Barbera.

Nagrada "Zlatna malina" je trinaesto priznanje koje je film "Žena sa slomljenim nosem" osvojio, a Koljevićevo ostvarenje će sljedeće nedjelje učestvovati na Festivalu CPHPIX u Kopenhagenu.

Film "Žena sa slomljenim nosem" se od 8. aprila nalazi na redovnom repertoaru španskih bioskopa, piše u saopštenju.

Kada se pomjeri klatno energije

Festival evropskog filma u Lećeu u Italiji održan je od 12. do 16. aprila, a u takmičarskoj konkurenciji je bilo deset ostvarenja iz Albanije, Austrije, Francuske, Grccke, Italije, Holandije, Poljske, Rumunije, Srbije i Španije.

Koljevićev film, sa Anicom Dobrom, Brankom Katić i Nebojšom Glogovcem u glavnim ulogama, govori o Beogradu danas, kada se klatno energije i emocija, poslije godina ratova, destrukcije i mržnje, pomjera na suprotnu stranu - ka životu, ponovnom otkrivanju ljubavi i prevazilaženju ožiljaka iz prošlosti.

U filmu igraju i Vuk Kostić, Nada Šargin, Jasna Žalica, Nikola Rakočević, Dubravka Kovjanić, Vojin Ćetković, Ljubomir Bandović, Rada Djuričin, Miodrag Milovanov i Nikola Djuričko.

"Žena sa slomljenim nosem" je drugi Koljevićev film, poslije "Sivog kamiona crvene boje" (2004), koji je imao uspješnu distribuciju u Evropi i Srbiji.

Bonus video: