Jabuka je čudotvorno voće

Novo istraživanje je po prvi put omogućilo procjenu kardiozaštitnih efekata svakodnevnog konzimiranja jabuka žena u postmenopauzi.
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2011. 09:45h

Sveobuhvatna istraživanja uticaja jabuka na ljudsko zdravlje koja su obavili doktor Bahram Aržmandi i profesorka Margaret Siton sa Univerziteta Floride, dokazala su da ovo voće ima istinski čarobna svojstva.

Naučnici smatraju da je jabuka korisna ne samo zbog sadržaja mnoštva hranljivih vlakana, pektina i polifenola koji poboljšavaju lipidni metabolizam i sprečavaju nastanak proupalnih molekula.

Novo istraživanje je po prvi put omogućilo procjenu kardiozaštitnih efekata svakodnevnog konzimiranja jabuka žena u postmenopauzi.

U eksperimentu je učestvovalo 160 žena starosti 45-65 godina, koje su bile podijeljene u dvije grupe u zavisnosti od dijete. Učesnice su godinu dana, u prvoj grupi, svakodnevno dobijale po 75 grama sušenih jabuka, a u drugoj istu količinu sušenih šljiva.

Kroz tri, šest i 12 mjeseci na osnovu analize krvi, kod žena iz "jabučne" grupe utvrđene su zadivljujuće promene. Između ostalog, kod njih je za 23 odsto smanjen nivo lipoproteina niske gustine - "lošeg" holesterola u krvi. Više od toga svakodnenvo jedenje jabuka je doprinijelo smanjenju koncentracije lipidnog hidroperoksida i S-reaktivnih bjelančevina.

Istraživači priznaju da nijesu očekivali da jabuke u toj mjeri utiču na nivo "lošeg" holesterola, budući da ovo voće povećava za samo četiri procenta koncentraciju "dobrog" holesterola .

Izuzetno značajno je i da dodatnih 240 kalorija dnevno, koliko su žene dobijale sa sušenim jabukama nije uticalo na njihovu kilažu. Naprotiv, u vrijeme eksperimenta dame iz "jabučne" grupe su smršale u prosjeku 1,5 kilogram. Gubitak težine naučnici vezuju za djelovanje pektina iz jabuka, koji kod ljudi izaziva osjećaj sitosti. Stručnjaci sa Floride uskoro će sprovesti opštenacionalno istraživanje, kako bi potvrdili dobijene eksperimentalne rezultate.

Bonus video: