Enver Dacić tvrdi da im je "usmeno" dozvoljeno nošenje oružja

Zbog stalnih prijetnji i agonije u kojoj se nalazi, Dacić tvrdi da je njegovoj djeci poremećen miran san.
119 pregleda 0 komentar(a)
enver dacić, Foto: Savo Prelević
enver dacić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.04.2011. 18:59h

Bivši granični policajac iz Rožaja Enver Dacić, kao što je i najavio, ispisaće djecu iz škole.

Na taj korak Dacić se odlučio smatrajući da je mališanima, kao i cijeloj njegovoj porodici, ugrožena bezbjednost jer nadležni nijesu adekvatno reagovali na niz prijetećih upozorenja i poruka koje su mu upućene nakon što je progovorio o fabrici duvana u Mojkovcu i prekograničnom švercu.

"Časno sam obavljao svoj posao i to nije valjalo. Dobio sam otkaz. Ukazivao sam na kriminal. To je dodatno ugrozilo moj život, prijete mi. Više ne znam šta je ispravno. Jedino mi je ostalo da spasavam porodicu. Nijesam se borio za ovakvu državu. Osjećam se iznevjereno. Nemam više snage ni za priču, ni za borbu, ni za šta", kazao je Dacić.

On je dodao da je inicijalna kapisla za ispisivanje djece iz škole bila odluka beranskog suda da rukovodilac beranske Ispostave granične policije Veselin Krgović nije kriv za zloupotrebu službenog položaja, za šta je protiv njega zahtjev za sprovođenje istrage podnio Dacić.

On je, prema toj odluci, bez posla ostao jer mu je istekao ugovor o radu, a ne zbog nacionalne diskriminacije. O uvredama na nacionalnoj osnovi, za koje se, takođe, protiv Krgovića traži istraga i ispituju svjedoci, osnovno i više tužilaštvo se još nije izjasnilo.

"Očigledno je da više nismo podobni"

"Ako ja i kolege nijesmo otpušteni na vjerskoj osnovi, onda smo smetali zbog šverca o kojem smo pričali i protiv kojeg smo se borili. Ne znam šta je od to dvoje gore. U službi smo proveli po deceniju i duže. Za to vrijeme ugovori su redovno produžavani. Očigledno je da više nismo bili podobni.

"Za Upravu policije je očigledno najveće krivično djelo ako neko progovori protiv njih i kriminala"

Fizički i psihički sigurno jesmo, jer smo prošli sve provjere i testove. Za šverc i kriminal nikada i nećemo. Ni otkazi nas ne mogu natjerati da familijama uzmemo obraz i pogazimo vaspitanje", rekao je Dacić, koji ne može da se pomiri što zbog njegovog problema ispašta njegovo dvoje djece koji pohađaju prvi i drugi razred osnovne škole.

Zbog stalnih prijetnji i agonije u kojoj se nalazi, Dacić tvrdi da je njegovoj djeci poremećen miran san i da ne mogu da prate nastavu.

"I u školi su primijetili da sa njima nešto nije u redu. Moram da ih sačuvam od nepravde koja se prema meni čini. Ispisaću ih i skloniti na sigurno. Za Upravu policije je očigledno najveće krivično djelo ako neko progovori protiv njih i kriminala. Zbog toga mi ispaštamo, a kriminalci i dalje šetaju", rekao je Dacić.

Dozvoljeno im nošenje oružja

Daciću i kolegama, Mithadu Nurkoviću, Hamdu Muriću i Nedžadu Kuču je na zahtjev da im se dozvoli nošenje oružja iz Ministrastva unutrašnjih poslova usmeno odgovroreno pozitivno.

"Svakodnevno dobijamo nove dokaze koji potkrepljuju naše tvrdnje da prekogranični kriminal sa Kosovom cveta"

"Zahvalni smo što u ovoj državi još ima institucija koje razumiju naš problem i u kakvoj agoniji već mjesecima živimo. S druge strane, nepravda je najteže ljudsko breme, pa ne hvala onima koji nam je čine.

Kao što se zna, Unutrašnja kontrola je utvrdila da je Veselin Krgović kriv za uvrede na nacionalnoj osnovi prema Daciću, ali neko ima toliko jake mehanizme i osporava da on za to odgovara. Očigledno je da nešto smrdi", rekao je Nurković.

Bivši rožajski policajci, koji smatraju da su bez posla ostali „na pravdi boga“, kažu da imaju ogromnu podršku kolega koji su još u službi.

"Svakodnevno dobijamo nove dokaze koji potkrepljuju naše tvrdnje da prekogranični kriminal sa Kosovom cveta. Pristižu novi snimci i fotografije. Pomažu nam, niko ne želi našu sudbinu. Spremni su i da svjedoče ako se pokaže da je ova država napokon spremna da se izbori da kriminalom i nepravdom", tvrde biviši policajci.

Okupljanja u Njemačkoj i Americi

Podrška, ističu oni, stiže i iz inostranstva.

"Naši rođaci, koji su sreću potražili pod tuđim nebom planiraju da u Njemačkoj i Americi, ispred ambasada Crne Gore, okupe prijatelje u znak protesta, jer se naši problemi ne rješavaju već produbljuju", tvrde Nurković i Dacić.

"U strahu za svoje fotelje, u kojima sjede zahvaljujući nama, nisu pokušali ni da nas saslušaju"

Bivše rožajske policajce je tokom više od pola godine, koliko javnosti pokušavaju da dokažu da su nepravedno otpušteni, jedino primio član odbora za bezbjednost Nebojša Medojević, koji je najavio sazivanje sjednice na kojoj će se raspravljati o njihovoj bezbjednosti i iznijeti dokazi o prekograničnom kriminalu.

Nurković se pita zašto nijedan drugi zvaničnik nema hrabrosti da ih primi i sasluša. On je posebno „ogorčen poltronima iz opštinske vlasti koji se do sada nijednom nijesu zainteresovali za njegov i problem njegovih kolega“.

"U strahu za svoje fotelje, u kojima sjede zahvaljujući nama, nisu pokušali ni da nas saslušaju, a kamoli da nam pomognu", poručio je Nurković.

Bonus video: