Kriminolozi smatraju da se mnogi zločinci rađaju bez osjećaja samilosti

Svijet je u strahu od zločina, a brojni kriminolozi slažu se u tome da čovjekova agresivnost ima svoj nagonski izvor.
69 pregleda 0 komentar(a)
Velimir Rakočević, Foto: Zoran Đurić
Velimir Rakočević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.04.2011. 00:28h

Krajem marta mnoge svjetske agencije prenijele su strašnu vijest da je na brdu iznad crnogorske metropole turizma pronađeno zapaljeno, obezglavljeno i raskomadano tijelo muškarca!

Srećom, dan kasnije monstruozan zločin u Budvi je riješen, a braća Nebojša i Gajo Savić iz Boćevaca kod Valjeva, uhapšeni zbog sumnje da su na okrutan način ubili, a potom na još brutalniji način pokušali da se oslobode beživotnog tijela njihovog prijatelja - bugarskog državljanina Rastislava Cvetkova zvanog Rosi Bugarin.

Nebojša Savić se sumnjiči da je nakon bezazlene svađe nožem u svom stanu usmrtio Cvetkova, dok Gaja sumnjiče da je osmislio strašan plan kako da iskomadaju, zakopaju i spale djelove tijela Bugarina.

Ovaj, čini se po svemu, neprirodan zločin podsjetio je na mnoga ranija slična teška ubistva koja su se dogodila u prvoj deceniji novog milenijuma u Crnoj Gori - “Žena iskomadala i zakopala tijelo supruga”, “Sin ubio majku, pa je danima držao u zamrzivaču”, “Ubio, pa zapalio brata od tetke”, samo su dio grozomornih naslova, koji su šokirali javnost.

Agresija često provaljuje u zločin

Dekan Odsjeka za bezbjednost i kriminalistiku Pravnog fakulteta u Podgorici Velimir Rakočević objasnio je za “Vijesti” da brojni kriminolozi pokušavaju da objasne porijeklo i razloge ljudske agresivnosti.

Svijet je u strahu od zločina, a brojni kriminolozi slažu se u tome da čovjekova agresivnost, koja se manifestuje vršenjem brutalnih ubistava, ima svoj nagonski izvor.

“Svijet je u strahu od zločina, a brojni kriminolozi slažu se u tome da čovjekova agresivnost, koja se manifestuje vršenjem brutalnih ubistava, ima svoj nagonski izvor. To znači da kod tih ljudi, koji su skloni zločinima, postoji stalno kulminiranje agresivne energije koja se periodično prazni. Ukoliko nedostaju draži koje izazivaju pražnjenje, te osobe same stvaraju situacije pogodne za ispoljavanje agresije”, objasnio je Rakočević.

On je naveo da je najveći problem našeg društva što se kod ovakvih monstruoznih zločina sprečavaju samo posljedice, a da se malo pažnje poklanja suzbijanju potencijalnih opasnosti.

Opširnije u štampanom izdanju...

Bonus video: