NIJE LAKO

Kada se roditeljima ne dopada vaš partner

Ako imate ozbiljne namjere u vezi sa nekim, ta veza bi trebalo da vam bude na prvom mjestu, a porodica na drugom.
297 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2011. 09:44h

Svako ko je blizak sa svojom porodicom volio bi da roditelji odobre njegov izbor partnera, jer oni ponekad mogu da "vide" ono što mi ne vidimo. Ali, zdravo emocionalno udaljavanje od porodice je deo odrastanja - njihovo mišljenje jeste važno, ali ipak biste morali sami da odlučite s kim ćete biti, a oni bi trebalo da se slažu sa tim.

Ako se ne slažu, na vama je da se usprotivite.

Ako imate ozbiljne namjere u vezi sa nekim, ta veza bi trebalo da vam bude na prvom mjestu, a porodica na drugom. Ako im se ne dopada vaš izbor, to je njihov problem. Vaše je pravo da kažete porodici da ste tu osobu odabrali zato što vam se sviđa i da očekujete da se prema vašem partneru ophode s poštovanjem.Takođe, trebalo bi jasno da im stavite do znanja da ako oni ne budu mogli pristojno da se ponašaju, vi nećete moći da ih uključite u taj dio svog života.

Imate pravo da im kažete da želite da oni budu dIo vašeg života, ali da to neće biti moguće ukoliko ne budu poštovali vaše odluke i rasuđivanje, savjetuje psiholog Trejsi Koks u "Vrelim vezama".

Ako vam je glupo da im to kažete u lice, napišite im srdačno, ali odlučno pismo u istom tonu: "Dragi mama i tata / brate / sestro, znam da se zbog vas .... osjećao /osećala neprijatno kada smo došli na večeru. Želim da shvatite koliko mi je stalo do njega / nje...".

Iako vam se takav pristup može učiniti suviše formalnim, emocije u takvim situacijama mogu biti uzavrele i možda je zaista bolje da im date pažljivo sročeno pismo, nego da pokušate o tome da razgovarate.

Ako vaša porodica odbija da prihvati vašeg partnera, rjeđe se viđajte sa njima i to bez njega. Stavite im do znanja da ih neće viđati onoliko često koliko bi oni to željeli, ali da je, ako zahtijevaju da dolazite sami, to sve što možete da im ponudite. Možda će s vremenom smekšati.

Ovo važi, naravno, pod uslovom da nijeste u vezi sa nekim ko se loše ponaša prema vama ili je očigledno loš izbor. Ako je vaš partner bio pripit, šutnuo mačku, uvrijedio vaše roditelje ili napravio neki sličan incident - vaši roditelji su u pravu. Isto važi i ako se vaš partner nije ni potrudio da se pristojno ponaša. Imajte u vidu da će vaš partner, ako je pristojna osoba i želi da ostane uz vas, pokušati da bude u dobrim odnosima sa vašim roditeljima.