Nakon dvije decenije Šelzi odlazi zbog sukoba sa šefom

Šelzi je na poziciji specijalnog tužioca bio preko 20 godina, a osim šverca cigareta, vodio je slučajeve mafijaško-kamorističkih klanova koji su djelovali na području Barija
0 komentar(a)
Đuzepe Šelzi, Foto: Arhiva Vijesti
Đuzepe Šelzi, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.04.2011. 07:20h

Od dopisnice "Vijesti"

Specijalni tužilac za borbu protiv mafije iz tužilaštva u Bariju Đuzepe Šelzi, koji je vodio dugogodišnju istragu o švercu cigareta iz Crne Gore, a koja je svojevremeno dovela i do upisivanja bivšeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića u registar osoba pod istragom, povući će se sa svoje funkcije, objavili su italijanski mediji.

Pozivajući se na pouzdane izvore, list iz Barija, “Gazeta di Mezođorno”, navodi kako su razlog za Šelzijevo povlačenje brojne nesuglasice sa glavnim tužiocem u Bariju - Antonijem Laudatijem, sa kojim je prema navodima “Gazete” posljednjih nekoliko mjeseci Šelzi imao prepisku punu oštrih tonova.

Šelzi je na poziciji specijalnog tužioca bio preko 20 godina, a osim šverca cigareta, vodio je brojne slučajeve koji se tiču mafijaško-kamorističkih klanova koji su djelovali na području Barija.

Šelzi je takođe otkrio postojanje žurki u privatnim rezidencama italijanskog premijera Silvija Berluskonija i angažovanje eskort djevojki (slučaj Patricija D'Adario), na kojem je radio od 2008. Italijanski mediji navode da je jedan od razloga za njegovo povlačenje i presporo odvijanje slučaja D'Adario.

Tokom posljednjih nekoliko zakazanih suđenja u Bariju, Šelzi je izbjegavao kontakte sa novinarima "Vijesti", a pogotovo pitanja vezana za eventualno ponovno otvaranje slučaja Đukanović, čije je ime zbog uživanja imuniteta bilo sklonjeno sa optužnice.

Italijanski novinari koji svakodnevno prate dešavanja u Penalnom sudu u Bariju, ocijenili su ranije za "Vijesti" kako je moguće da je Šelziju upravo Laudati zabranio bilo kakve komentare zbog Đukanovićevih najava da će ga tužiti, te kako je primijećeno generalno distanciranje tužilaca u odnosima sa javnošću od dolaska Laudatija na mjesto glavnog tužioca i šefa područnog odjeljenja za borbu protiv mafije u Bariju.

Šelzi Đukanovića označio kao šef organizacije mafijaškog tipa

Dok će Šelzi najvjerovatnije preći u generalno tužilaštvo, za sada nije poznato ko će ga zamijeniti u slučaju oko šverca cigareta, koji je on vodio od samog početka

Upravo na suđenju 29. marta na pitanje novinara kako komentariše nedavne Đukanovićeve navode da će ga tužiti, Šelsi je (nakon što je ranije istog dana više puta pokušao izbjeći novinare), samo sa osmijehom odmahnuo rukom rekavši: "To pitanje morate postaviti Laudatiju".

Nešto ranije, u januaru ove godine, Šelzi je u Bariju novinaru "Vijesti" rekao da tužilaštvo treba ponovo da razmotri mogućnost pokretanja postupka protiv Đukanovića nakon njegove ostavke, dok je neposredno nakon toga u intervjuu za “Dan” njegov nadređeni, Laudati, indirektno ocijenio taj slučaj kao prošlost.

Suđenje 29. marta na kome je trebalo biti priloženo vještačenje o kretanjima firmi Stanka Subotića Caneta, odloženo je po drugi put, ovoga puta za 21. jun.

Dok će Šelzi najvjerovatnije preći u generalno tužilaštvo, za sada nije poznato ko će ga zamijeniti u slučaju oko šverca cigareta, koji je on vodio od samog početka.

Laudati je inače pod istragom disciplinarnog sudskog vijeća zbog sumnje da je arhivirao slučaj protiv lokalnog političara u zamjenu za finansiranje svog projekta u iznosu od 100.000 eura. Početkom mjeseca, neko je anonimno dostavio podatke protiv njega na više adresa.

Bonus video: