DŽUDISTA VULEVIĆ

Rad mora da donese rezultat

Kada u 21. godini iza sebe imate titulu prvaka Balkana u najjačoj seniorskoj konkurenciji, a uz to i bronzu na Evropskom kupu, onda je logična i pažnja sportske javnosti.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2019. 13:00h

Kada u 21. godini iza sebe imate titulu prvaka Balkana u najjačoj seniorskoj konkurenciji, a uz to i bronzu na Evropskom kupu, onda je logična i pažnja sportske javnosti. Odnosom prema sportu, posvećenosti, treningu i radu u džudou, Nikola Vulević to i zaslužuje. Zato nikoga ne treba da čudi ni poziv selektora seniorske reprezentacije Crne Gore, Rajka Mrvaljevića, da talentovanom teškašu zetskog kluba “Miloš Stanković - Cijevna komerc”, uruči poziv i za Prvenstvo Evrope u Istanbulu 21. aprila.

"Zahvalan sam selektoru za poziv, ali to takmičenje je u ovom trenutku kvalitativno iznad mojih mogućnosti. Cilj koji je stručni štab postavio meni, ali i reprezentativnom drugu Marku Šekariću je dobar plasman i juriš na medalju na Prvenstvu Evrope do 23 godine, koje će se održati u novembru u Bakuu. Postoji jaz između mene i najboljih boraca na planeti, ali ne u snazi. Tu mogu da pariram svima u mojoj kategoriji do 100 kilograma, ali su iskusniji, i taktički potkovaniji", kazao je Vulević, senzacionalni osvajač bronze na Evropskom kupu u Sarajevu.

No ta, ali i zlatna medalja sa Balkanskog prvenstva nijesu jedini uspjesi mladog crnogorskog reprezentativca. Trijumfovao je na prestižnom turniru “Zvonko Osmajlić” u Beogradu, gdje je potom bio i bronzani na Otvorenom prvenstvu Srbije.

"Već od ove godine se “Srbija open” tretira kao Evropski kup, i konkurencija je zaista jaka. Baš kao i u Sarajevu gdje su bez medalje ostali brojni trofejni džudisti. Ja sam do medalje na tom takmičenju došao zahvaljujući samopouzdanju stečenom na međunarodnom kampu u Pragu, gdje sam devet dana sparingovao sa osvajačima svjetskih i olimpijskih zlatnih medalja, čak i čuvenim Grkom Dijasom Ilijadisom. Taj kamp, na koji me je odveo selektor Mrvaljević je bio moj prvi pravi međunarodni, ako ne računam one na prostoru bivše Jugoslavije. Bilo je jako teško prva četiri dana, ali sam onda sa lakoćom podnosio i do 20 sparinga dnevno. Rezultat toga bilo je da se nijednom nijesam osjetio umornim na Evropskom kupu, iako je bilo teških mečeva po pet minuta. Kamp mi je pomogao i u organizaciji borbe, taktičkoj obuci, a naročito u prilagođavanju različitim stilovima, koje karakterišu borce. Tek tamo imaš pravu priliku da probaš nešto novo, jer od deset rivala isto je toliko različitih načina borbe", rekao je Vulević.

Sve za sport

Kakve su mogućnosti za rad i napredak u matičnom klubu?

"Sada su izuzetni, jer radimo u novoj sali od 160 kvadrata, zahvaljujući sponzoru, “Cijevna komerc”. Ostalo je još samo da se završe kupatila, a to je obećala Opština Golubovci. I moj, ali i reprezentativni trener Goran Dobrović je maksimalno posvećen, pa imam po dva treninga dnevno, a ne nedostaje mi sparing partnera. Nakon Istanbula ću dobiti i specijalni program rada u teretani. Volim džudo, i u potpunosti sam posvećen sportu, pa nijesam nastavio ni školovanje iako sam želio da upišem Fakultet za sport u Nikšiću. Ipak, putovanja i sve to bi mi u ovom trenutku oduzimalo puno vremena, pa sam to ostavio za kasnije. I moj klub ima dobru komunikaciju, pa smo česti gosti na turnirima koji se održavaju u regionu. Sve dajem sportu, i siguran sam da će mi se to vratiti medaljama, trofejima i priznanjima. Nadam se već u Bakuu ove godine - zaključio je Vulević.