"Cinema Komunisto" u Podgorici: Kakve je filmove tražio Tito

Nakon filma biće održan koncert trenutno najveće muzičke senzacije iz Srbije - benda “Svi na pod!”
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2011. 16:25h

Dokumentarni film “Cinema Komunisto” rediteljke Mile Turajlić, otvoriće ovogodišnji Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma “UnderhillFest”, koji će se održati od 20. do 28. maja 2011. godine u Podgorici.

Nakon filma biće održan koncert trenutno najveće muzičke senzacije iz Srbije - benda “Svi na pod!”

U susret drugom “UnderhillFestu” u sali DODEST Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović” biće prikazano pet pobjedničkih filmova sa prošlogodišnjeg festivala dugometražnog dokumentarnog filma. Program počinje danas u 21 sat projekcijom filma Džejmsa Marša “Čovjek na žici”.

Svakog petka do novog izdanja festivala biće prikazani pobjednički filmovi sa prošlogodišnjeg “UnderhillFesta”.

Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma “UnderhillFest” održan je prošle godine u organizaciji NVO Crnogorski filmski festival.

Na festivalu je prikazano 16 filmova. Ostvarenje “Divna draga” reditelja Džejmsa Rasina (USA) dobilo je nagradu Maslačak u međunarodnoj konkurenciji, dok je u regionalnoj konkurenciji nagradu dobilo ostvarenje “Posmatraj život mojim očima” rediteljke Marije Džidževe (Makedonija).

“Cinema Komunisto” je srpski dokumentarni film iz 2010. godine rediteljke Mile Turajlić koji prikazuje uspon i pad SFRJ kroz istoriju “Avala filma”, filmskog grada u beogradskom Košutnjaku.

Film je u Srbiji premijerno prikazan u okviru Festivala dokumentarnog filma Sedam veličanstvenih, 29. januara 2011, a svjetsku premijeru je imao na Festivalu dokumentarnog filma IDFA u Amsterdamu u novembru 2010. godine. Proglašen je najboljim dokumentarnim filmom na Festivalu u Trstu.

Dodijeljeno mu je i počasno priznanje na nedavnom “It’s all true” festivalu u Brazilu, manifestaciji posvećenoj promociji dokumentarnog filma u Južnoj Americi. “Cinema Komunisto” osvojio je srca publike na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Nikoziji ”Views of the World”.

Filmska priča je ispričana kroz razgovore s glumcem Batom Živojinovićem, direktorom “Avala filma” Giletom Đurićem, scenografom Veljkom Despotovićem, producentom Stevom Petrovićem, rediteljem Veljkom Bulajićem i Titovim ličnim kinooperaterom Aleksandrom Lekom Konstantinovićem, kao i uz inserte iz 300 filmova snimljenih u nekadašnjoj SFRJ.

Galerija

Bonus video: