Durutović: Pritvor Kuljači, Maroviću i Pinjatiću nema logike

Situacija je ista kao i ranije kada su ukinuli rješenje Višeg suda, jer je Apelacioni sud raspolagao sa istim činjenicama, rekao je advokat Durutović.
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2011. 15:42h

Bivši gradonačelnik Budve Rajko Kuljača, potredsjednik te opštine Dragan Marović i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Đorđije Pinjatić ostaju u pritvoru, odlučio je Apelacioni sud povodom žalbi branilaca okrivljenih u predmetu Zavala.

"Vijesti" saznaju da je Apelacioni sud u rješenju za produženje pritvora naveo da bi ukidanjem pritvora Kuljači, Maroviću i Pinjatiću došlo do uznemirenja javnosti, i protesta građana.

Jedan od ključnih razloga za produženje pritvora je uznemirenje javnosti, potvrdili su advokati odbrane.

Današanja odluka suda je konačna, na koju odbrana nema pravo žalbe.

Izvor "Vijesti" koji je imao uvid u to rješenje kazao je da se kao razlog produženja pritvora navodi i to da je Opština Budva u dugovima.

“Ono što ranije nije važilo kao razlog da im produže pritvor, sada važi. Apelacioni sud je prethodnom odlukom kojom je ukinuo rješenje Višeg suda o produženju pritvora, naveo da se ispita da li Kuljača i Marović i dalje obavljaju funkcije. Zbog toga su i vratili da Viši sud ponovo odluči. Sada kada ne obavljaju funkcije, jer su podnijeli ostavke, ne važi uznemirenje javnosti. Mogli su prije 20-tak dana da im produže pritvor, jer u tom slučaju ne bismo potrošili ovoliko vremena”, kazao je izvor "Vijesti" koji je htio da ostane anoniman.

Durutović: Ne mogu više da utiču na finansije Budve

Komentarišući odluku o produženju pritvora advokat Branislav Durutović izjavio je “Vijestima” da ovu odluku ne može da opravda ni logika običnog građanina, a ne pravnička logika.

“Situacija je ista kao i ranije kada su ukinuli rješenje Višeg suda, jer je Apelacioni sud raspolagao sa istim činjenicama. Sada je isto vijeće potpuno drugačije odlučilo. Kao razlog za produženje pritvora naveli su da su Kuljača i Marović dugo godina javni funkcioneri, te da su morali da vode računa o Budvi, a građani su ti koji pune opštinski budžet, te da su finansije u krizi godinama”, parafrazirao je Durutović razloge koji su naveli za produženje pritvora i dodaje.

“Kuljača i Marović ne mogu više da utiču na finansije Budve. Nije ispunjen ni uslov uznemirenja javnosti. Kada je to navedeno u ZKP-u, mislilo se na najteže oblike krivičnog djela. Oni su prihvatili stav Vrhovnog suda da je su ispunjeni uslovi za produženje pritvora, što je oprečno stavovima sudske prakse", kazao je advokat.

Durutović je "Vijestima" otkrio i detalje iz istrage

“Naredbom specijalnog tužioca za sprovođenje istrage predloženo je određivanje pritvora zbog uticaja na svjedoke i uznemirenje javnosti. Sudija za istragu je produžio pritvor tako što je prihvatio samo stav zbog uticaja na svjedoke, jer su oni tek trebali da budu saslušani. Čak i svaka naredna kontrola, pritvor je produživan samo zbog uticaja na svjedoke. Tek dan nakon podizanja optužnice, Vrhovni sud je zauzeo stav da se može produžiti pritvor zbog uznemirenja javnosti”.

Kako se okrivljenima stavlja na teret izvršenje krivičnog djela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba ovlašćenja u privredi, za koja krivična djela je propisana kazna zatvora u trajanju od dvije do deset godina, “Vijesti” saznaju da je Vrhovni sud Crne Gore 22. marta 2011. zauzeo stav da je po tom osnovu ispunjen uslov za određivanje pritvora. Vrhovno državno tužilaštvo je podiglo optužnicu 21. marta.

Krivično vijeće Višeg suda u Podgorici, koje je produžilo pritvor Kuljači, Maroviću i Pinjatiću. s obrazloženjem da bi boravkom na slobodi uznemirili javnost.

Njihovi branioci advokati Zoran Vukčević, Borivoje Borović, Branislav Durutović i Bojana Franović uložili su žalbu Apelacionom sudu, baš kao i advokat Stevan Damjanović, branilac optuženog Pinjatića.

Vrhovno državno tužilaštvo – Odjeljenje za suzbijanje organizovanog kriminala, podiglo je optužnicu protiv

  • Rajka Kuljače i Dragana Marovića, predsjednika i potpredsjednika Opštine Budva zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja
  • Đorđija Pinjatića, Dragana Žinića, Slobodana Djurovića, Stevana Vučetića, Sretena Tomovića, Novaka Stanojevića, Marka Kaloštra zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja putem pomaganja
  • Dragana Sekulića, vlasnika i izvršnog direktora preduzeća „Moninvest“ DOO Budva, zbog zloupotrebe ovlašćenja u privredi i zloupotrebe službenog položaja putem podstrekavanja
  • Miodraga Minića zbog zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja
  • Natalie Panine, zbog utaje poreza i doprinosa

Viši sud je 23. marta donijeo odluku kojim je, nakon podizanja optužnice, ukinuo pritvor Žiniću, Đuroviću, Vučetiću, Tomoviću, Stanojeviću, Kaloštru i Miniću, te Sekuliću 6 aprila.

Okrivljenima u aferi “Zavala” sudiće Valentina Pavličić, kao sudija pojedinac. Nakon što je optužnica stupila na pravnu snagu, stekli su se uslovi za zakazivanje glavnog pretresa.

Bonus video: