Mlijeko štiti oči

U razvijenim zemljama svijeta senilna makularna degeneracija je najučestaliji uzrok sljepoće. Osoba ipak nije u cijelosti slijepa, jer ima sačuvan periferni vid. U centralnom vidnom polju vide tamnu mrlju koja ne nestaje pokretanjem oka.
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2011. 11:53h

Žene koje imaju najveći nivo D vitamina imaju manje šanse da obole od staračke degeneracije očiju, najčešćeg uzroka sljepoće u razvijenim zemljama svijeta. Mlijeko vam može pomoći da se čuvate očnih bolesti kasnije u životu, kažu američki naučnicinici koji su ispitivali životne navike 1.313 žena.

Ispitane žene s najvećim nivoom vitamina D imale su gotovo za dvije trećine manje šanse da obole od makularne degeneracije tj., degeneracije žute pjege (makule) uzrokovane starenjem. U razvijenim zemljama svijeta senilna makularna degeneracija je najučestaliji uzrok sljepoće. Osoba ipak nije u cijelosti slijepa, jer ima sačuvan periferni vid. U centralnom vidnom polju vide tamnu mrlju koja ne nestaje pokretanjem oka.

Posljedica makularne degeneracije je dakle poremećaj centralnog vida, a on nam pomaže da dobro vidimo da čitamo, vozimo, gledamo televiziju bez poremećaja ili iskrivljenja u sredini vodnog polja

Laserska hirurgija i ljekovi mogu ublažiti štetu, ali pravog lijeka zapravo nema. Zbog toga mnogi stariji od 50 izgube dragocjeni vid. Žene koje su uzimale najviše vitamina D, putem hrane i dodataka ishrani, imale su 59 posto manje šansi da obole od ove bolesti, piše u Archives of Ophthalmology.

Zanimljivo da vrijeme provedeno pod suncem nije utjecalo na rezultate, iako je sunčanje jedan od najvažnijih načina stvaranja vitamina D u tijelu, napisali su naučnici pod vodstvom Amy Millen, sa Univerziteta Buffalo u državi New York.

Najveći izvori vitamina D su mlijeko, riba i namirnice obogaćene vitaminom D, poput žitarica. istraživanje sugeriše da visoki nivo omega-3 ribljeg ulja takođe štiti oči.

Bonus video: