Tužilac hitno da ispita izmišljenu priču o silovanju maloljetnica

Ministar Suad Numanović je najavio da će se pokrenuti protiv oca, postupak lišavanja roditeljskog prava nad djevojčicama
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2011. 18:17h

Otac maloljetnih djevojčica, koji je početkom mjeseca šokirao javnost informacijama da su njegove ćerke silovane i zlostavljane najprije u Dječijem domu "Mladost", a potom i u odmaralištu na Ivanovim koritima, lažno je prijavio taj slučaj, pokazala je istraga Komisije koju je Ministarstvo rada i socijalnog staranja formiralo da ispita njegove navode.

Ministar Suad Numanović je najavio da će se zbog toga pokrenuti potupak lišavanja njegovog roditeljskog prava nad djevojčicama.

Dokumentacija i razgovori potvrdili suprotno

Takav zaključak Komisija, na čelu sapomoćnicom ministra Snežanom Mijušković, donijela je nakon uvida u dokumentaciju Centra za socijalni rad u Podgorici, Dječijeg doma u Bijeloj, odmarališta na Ivanovim koritima, zatim razgovora sa zaposlenim u tim institucijama, i djecom u Domu u Bijeloj, predstavnicima OŠ "Orijenskih bataljon" u Bijeloj i "Risto Manojlović u Kolašinu, hraniteljskom porodicom i malodobnim djevojčica, kao i na osnovu izvještaja sudsko-medicinskog vještaka od 13. aprila.

"Nije bilo izgladnjivanja, fizičkog maltretiranja, batinjanja, mučenja i slično, tokom njihovog boravka u Bijeloj i Ivanovim koritima", rekao je Numanović.

Državni organi da što prije završe istragu

Prema njegovim riječima, Komisija je preporučila da se dalje nastavi psihoterapeutski tretman djevojčica, zbog poremećaja ponašanja uzrokovanog nepotpunom socijaloizacijom i poremećajem prilagođavanja.

"Komisija apeluje da se u što kraćem vremenskom roku okončaju postupci pred nadležnim državnim organima, Upravom policije i Vrhovnim državnim tužilaštvom", rekao je Numanović.

On je dodao da se nada da će nadležni utvrditi i motiv takvog postupka.

Djeci nanijeta velika šteta

Komisija je zaključila da je djeci nanijeta velika šteta medijskim istupanjima, kojima su povrijeđena dječija prava, kako maloljetnim djevojčicama, tako i ostaloj djeci koja su smještena u domu u Bijeloj. "Zbog toga je preporuka da mediji u daljem izvještavanju vode računa o poštovanju etičkog novinarskog kodeksa, a naročito o pravima djece", kazao je Numanović.

Ministarstvo je 4. aprila formiralo Komisiju čiji je zadatak bio da ispita navodno zlostavljanje i silovanje tri djevojčice u Dječijem domu u Bijeloj prije osam mjeseci, nakon što je takve tvrdnje u javnost iznio njihov otac. Nakon što su takve optužbe objavljene, i državno tužilaštvo je pokrenulo istragu.

Bonus video: