SJUTRA U 20H

Hor RTS-a nastupa u CNP-u

Kao solisti na večerašnjem koncertu predstaviće se Zorana Kalapiš (alt), i Žak Radinson (tenor).
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2011. 14:10h

Mješoviti hor RTV Srbije pod dirigentskim vođstvom Bojana Suđića, nastupiće sjutra u 20 sati na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, u okviru Međunarodnog muzičkog festivala “A Tempo”.

Kao solisti na večerašnjem koncertu predstaviće se Zorana Kalapiš (alt), i Žak Radinson (tenor).

Bojan Suđić (Beograd, 1965), jedno je od najpoznatijih dirigentskih imena u Srbiji. Prvi cjelovečernji koncert dirigovao je sa 19 godina, još kao student Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Na Jugoslovenskom takmičenju muzičkih umjetnika (Zagreb, 1989) osvojio je Prvu nagradu koja od osnivanja takmičenja (1948) u disciplini dirigovanja nikada nije bila dodijeljena. Iste godine dodijeljena mu je stipendija fondacije “Lovro fon Matačić”. Suđić je podjednako uspješan kao horski, simfonijski i operski dirigent. Bio je asistent dirigenta (od 1985), a zatim stalni dirigent Hora i Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije (od 1992).

Prvi koncert sa Beogradskom filharmonijom Bojan Suđić je dirigovao 1989. godine. Redovan je gost koncertnih sezona ovog ansambla, dirigent prilikom značajnih gostovanja (Najdžel Kenedi, Maksim Vengerov). Sa ovim orkestrom stvorio je nekoliko snimaka za kompakt diskove. Izdvaja se izdanje sa Simfonijskim igrama Sergeja Rahmanjinova. Bojan Suđić je gostovao u Rusiji, Njemačkoj, Grčkoj, Belgiji, Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Bugarskoj, Portugaliji i Kini.

Kao simfonijski dirigent sarađivao je sa više evropskih orkestara.