Američki cenzori protiv opisa masturbacije i Hakslijeve knjige

Američko udruženje bibliotekara objavilo je popis knjiga koje su se Amerikanci u protekloj godini najviše trudili da zabrane.
128 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2011. 14:31h

Kako prenosi londonski “Gardian”, na prvom mjestu je slikovnica o dva gej pingvina, drugi je roman američkog savremenog pisca Šermana Aleksija, a na trećem mjestu “Vrli novi svijet” britanskog klasika Oldosa Hakslija.

“Index Librorum Prohibitorum” dugo je vremena bio najpoznatiji i najuticajniji dokument cenzure umjetnosti i slobode misli.

Katolička crkva nikad nije cenzurisala "Mein Kampf"

Ovu vatikansku listu zabranjenih knjiga lansirao je 1559. papa Pavle IV, a tokom stoljeća su se među zabranjenima našli mnogi naučnici, teolozi i autori koji nisu bili po volji Katoličke crkve.

U Indeksu su se našli astronomi poput Keplera, filozofi Volter, Ruso i Kant, ali i pisci kao što je nobelovac Andre Žid.

Zanimljivo, “Mein Kampf” nikad nije bio službeno zabranjen od strane Katoličke crkve, ali ni djela Čarlsa Darvina, a “Index Librorum Prohibitorum” službeno je ukinuo papa Pavle VI, i to tek 1966. godine.

Naravno, ukidanjem katoličkog Indeksa nije nestala ljudska potreba za cenzurisanjem umjetnosti, te moralnom kategorizacijom, najčešće s naglaskom na ono što se – po određenom svjetonazoru – smatra nemoralnim.

Gejevi pingvini

Stoga je vrlo indikativna svježa lista knjiga koje su u SAD-u najviše na meti nezvaničnih pokušaja zabrane, koju je objavilo Američko udruženje bibliotekara.

Do konačnih deset knjiga se došlo kompiliranjem žalbi i pokušaja zabrane pomenutih knjiga, upućenih na lokalne biblioteke i škole.

  • Na prvom mjestu je slikovnica “And Tango Makes Three” autora Džastina Ričardsona i Pitera Parnela, u kojoj je prikazano kako dva pingvina iz njujurškog zoološkog vrta u Central parku usvajaju malo pile. Kao glavni prigovor ovoj slikovnici se može čuti da “promoviše homoseksualnost”, a mnogi traže njeno uklanjanje iz javnih biblioteka uz objašnjenje da im vrijeđa vjerska uvjerenja.
  • Na drugom mjestu je hvaljeni roman “The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian” Šermana Aleksija, u kojem su neke pretjerano zaštitnički raspoložene roditelje uznemirili opisi masturbacije, što njihova djeca tinejdžerskog uzrasta sigurno nikad ne praktikuju.
  • Treće mjesto po pritužbama zabrinutih roditelja i pokušajima zabrane osvojio je roman koji se time i posredno bavi – “Vrli novi svijet” Oldosa Hakslija.Ovaj književni klasik iz 1932. u nekim je državama zabranjen odmah po izlasku, a čini se da Hakslijeva distopija i danas uznemirava sve one koji je doslovno shvataju, pa se među prigovorima na “Vrli novi svijet” može čuti i optužba da je roman rasistički, seksualno previše eksplicitan te uznemirujući i uvredljiv.

Ostatak liste čine većinom ne toliko poznati naslovi, s time da se skoro svakome od njih zamjera pominjanje seksa ili opisi konzumacije droga.

"Lovac u žitu" preživio cenzuru

Dva su izuzetka: na osmom mjestu je briljantna publicistička knjiga Barbare Erenrajh “Nickel & Dimed”, u kojoj ova cijenjena novinarka opisuje život američke niže klase i siromašnih, a zabrana se traži jer je knjiga navodno “netačna”, ali i zbog ljevičarskih uvjerenja autorke, kao da je to nešto što treba zabraniti.

Na desetom mjestu je bestseler “Sumrak”, čija se zabrana ne traži zbog nategnute patetike ili emotivnog silovanja svoje čitalačke publike, koju čine većinom trinaestogodišnje djevojčice, nego zbog nasilja i izražavanja vjerskih stavova.

Poznato je, naime, da je autorka “Sumraka” Stefani Majer pod uticajem mormonske vjere.

No ovogodišnja lista Američkog udruženja bibliotekara ipak je siromašna književnim klasicima, među kojima je mnogo onih koji su se do sada našli na meti konzervativnih roditelja željnih cenzure. Prethodnih godina su se odlučno tražile zabrane knjiga poput “Lovca u žitu”, “Boje purpura” i ”Ubiti pticu rugalicu”.

Isus Hrist kao biseksualac

Upušta se u oralni i tantrički seks, a kada ga FBI uhapsi zbog narušavanja javnog reda, biva osuđen na lobotomiju, nakon čega jednostavno - nestaje

”Posljednji zavjet Svetog pisma” izlazi na Veliki petak, a posvećen je povratku Mesije - preciznije, drugom dolasku Isusa Hrista na Zemlju, ili prvom, ukoliko ste Jevrej. Isus Hrist u Frejovoj knjizi zove se Ben Zion i živi u tunelima podzemne željeznice na Menhetnu.

Konzumira droge, vrši eutanazije, druži se s kriminalcima i prostitutkama te seksualno opšti s mnoštvom muškaraca i žena. S nebeskim ocem komunicira za vrijeme epileptičkih napada, kada okupljenim znatiželjnicima govori o miru.

Upušta se u oralni i tantrički seks, a kada ga FBI uhapsi zbog narušavanja javnog reda, biva osuđen na lobotomiju, nakon čega jednostavno - nestaje.

“Volim te”, triput ponavlja jedna od njegovih konkubina na posljednjoj stranici. Paralelno s najavom izlaska knjige, na Freja su drvlje i kamenje osuli kritičari koji mu zamjeraju da se vodi isključivo namjerom šokiranja čitalaca. Na koricama knjige tako možete pročitati:

“Zovu ga spasiteljem, revolucionarom, genijem” - natpis se ne odnosi, kako se može pomisliti, na Isusa Hrista, već na autora, glavom i bradom.

Bonus video: