Monografija:Umjetničko blago Nesvrstanih

Monografija “Umjetničke zbirke Centra savremene umjetnosti Crne Gore” biće predstavljena u utorak,19. aprila, u 19 sati u Perjaničkom domu na Kruševcu, kada će biti otvorena i nova stalna postavka Centra savremene umjetnosti.
129 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2011. 14:04h

“Umjetničke zbirke Centra savremene umjetnosti Crne Gore” naziv je luksuzne dvojezične monografije koju je nedavno objavio Centar savremene umjetnosti, a prezentuje značajan umjetnički fundus ove institucije čije formiranje je započelo prije tri decenije.

Sve je počelo 1981. kada je donesena odluka o osnivanju Galerije nesvrstanih zemalja “Josip Broz Tito” u okviru spomeničkog kompleksa Dvorac Petrovića, koji obuhvata pet pratećih objekata na Kruševcu. “Galerija je zvanično otvorena 1984, a njena djelatnost bila je usmjerena na prikupljanje i čuvanje reprezentativnih umjetničkih djela iz zemalja članica nesvrstanih i zemalja u razvoju, formiranje umjetničkih zbirki i stalne postavke, organizovanje izložbi, objavljivanje umjetničkih publikacija, organizovanje susreta i simpozijuma, studijskih boravaka umjetnika u ateljeima Galerije i prezentovanje aktuelnih eksplikacija”, zapisao je u predgovoru Slobodan Slovinić. Urednik izdanja je Veselin Radunović, izbor predstavljenih djela napravili su Slovinić, Anita Ćulafić, Brankica Nedović, Nada Baković i Marina Čelebić. Za fotogarfiju je bio zadužen Duško Miljanić, a grafičko oblikovanje publikacije uradio je Nikola Latković.

Zbirka Galerije je za samo tri godine dobila preko trista eksponata iz preko pedeset zemalja, a poslije pet godina rada zbirka je obuhvatala preko 750 djela. Međutim, promjenom društvenih okolnosti 1995. Galerija prestaje sa radom, a Skupština Crne Gore donijela je odluku o osnivanju Centra savremene umjetnosti Crne Gore. “Novoformirani Centar savremen umjetnosti Crne Gore, koji baštini ukupan, vrlo vrijedan i izuzetno raznovrstan umjetnički fond nekadašnje Galerije, konzistentno je nastavio sa daljim prikupljanjem djela, posebno crnogorskih autora, obogaćujući stalnu postavku, tako da fond sada broji 1025 eksponata”, piše Slovinić. Danas Centar savremene umjetnosti posjeduje Afričku, Azijsku, Latinoameričku, Evropsku zbirku - u okviru koje se nalazi i značajna crnogorska kolekcija. U okviru Centra kao izložbeni prostori funkcionišu Dvorac Petrovića, Perjanički dom i galerija “Centar”.

Afrička umjetnička zbirka obuhvata 206 eksponata iz 21 zemlje. Izuzetno značajna i vrijedna zbirka Centra je Azijska koja obuhvata 139 eksponata iz17 zemalja. Latinoamerička umjetnička zbirka obuhvata 171 eksponat iz deset zemalja dok Evropsku zbirku čini 221eksponat iz pet zemalja koje su nastale raspadom SFRJ, i iz još pet drtugh evropskih zemalja. Ekponati iz zbirki predstavljeni su u dvije grupe - tradicionalnu i savremenu. Fond Centra broji 1025 eksponata, a u mnografiji su predstavljena 224 reprezentativna djela. Crnogorska umjetnička kolekcija počela je da se formira osmadesetih i devedesetih godina u okviru evropske zbirke, a intenzivnije je narasla posljednjih desetak godina i danas broji 288 eksponata. U njenom sastavu nema tradicionalnih eksponata već egzistiraju djela samo moderne umjetnosti. Među slikarima sa ovih prostora čija se djela nalaze u bogatoj zbirci Centra savremene umjetnosti su Petar Lubarda, Gojko Berkuljan, Dado Đurić, Vojo Stanić, Nikola Vujošević, Uroš Tošković, Đeljoš Đokaj, Vojo Tatar, Nikola Gvozdenović, Ilija Šoškić, Filip Janković, Boško Odalović, Mihailo Jovićević, Smail Karailo...

Monografija “Umjetničke zbirke Centra savremene umjetnosti Crne Gore” biće predstavljena u utorak,19. aprila, u 19 sati u Perjaničkom domu na Kruševcu, kada će biti otvorena i nova stalna postavka Centra savremene umjetnosti.

Bonus video: