Menzalin: Nisam kutlačom udarao zarobljenike

Tokom 1992. godine dao sam dobrovoljno krv hrvatskom vojniku, pripadniku Zengi. To sam uradio iz humanitarnih razloga...
320 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2011. 14:55h

Kuvar u Sabirnom centru u “Morinju” 1991. godine Ivo D. Menzalin, negirao je navode optužnice da je tokom podjele hrane zlostavljao hrvatske ratne zarobljenike i da ih je tukao kutlačom i električnim pendrekom po genitalijama.

Danas je pred specijalnim vijećem sudije Milenke Žižić u Višem sudu u Podgorici, počelo ponovljeno suđenje šestorici bivših pripadnika JNA, optuženih za ratni zločin počinjen u centru za prihvat ratnih zarobljenika u Morinju tokom 1991. i 1992. godine.

Kutlača od alumijuma

Okrivljeni Menzalin je odgovarao na pitanja Lidije Vukčević, zamjenika specijalnog tužioca i svog branioca advokata Vladimira Vulekovića. Na pitanje svog branioca da li je postojala i neka druga kutlača u Morinju tokom podjele hrane, Menazalin je pojasnio.

“Postojala je samo jedna kutlača, koja je bila dostavljena uz hranu u ovoj tovarnoj kuhinji. Ta kutlača je aluminijumska, težine oko 150 grama, jajastog je oblika u koju može da stane 250 grama hrane. U ratnim uslovima dijeljene su četiri "kutlače" što je kilogram hrane, dok je u mirnodopskim uslovma davano dvije "kutlače" od pola kilograma hrane, kakav je bio slučaj u Morinju. Nikog nisam tukao kutlačom i nisam imao kontakt sa ratnim zarobljenicima", rekao je optuženi.

"Nikada nisam ulazio u objekte u kojem su smješteni zarobljenici, niti sam ikada sprovodio bilo kojeg zarobljenika. Nisam bio zadužen nikakvim pendrekom, pa ni električnim. Nisam ni vidio kako izgleda taj električni pendrek”

Gojnić: Davali smo im "bakin kolač"

Menzalin je je govorio o jednom događaju iz 1992. godine.

“Dok sam krečio stan, pozvali su me da dam krv, jer sam bio dobrovoljni davalac krvi. To je bio u jesen 1992. Pitali su me da li dao krv ranjenom hrvatskom vojniku. Bio je pripadnik Zengi. Pristao sam i dao krv iz humanih razloga”, kazao je Menzalin.

Njegov branilac je tražio da pojasni da li su i kako davali “bakin kolač” hrvatskim ratnim zarobljenicima.

“U jednoj seriji, prilikom podjele hrane davali smo “bakin kolač” hrvatskim ratnim zarobljenicima. Tek što smo počeli, vidjeli smo da je pobuđao, pa smo ga vratili”, tvrdi Menzalin. Njegovu pričuo “bakinom kolaču” potvrdio je i optuženi Ivo Gojnić.

“Bakin kolač” je dijeljen zarobljenicima kada nije bilo hljeba. To znam jer sam radio kao intendant u magacinu. Neki zarobljenik mi je rekao da je bio buđav, i mi mso ga povuki”, kazao je Gojnić.

Kriva je televizija?

Na pitanje advokata Vladimira Vulekovića, kako objašnjava da ga veliki broj svjedoka pominje da ih je zlostavljao, bivši kuvar iz Morinja Ivo Menzalin je i za to imao objašnenje.

“Nakon nekoliko godina poslije zatvaranja Morinja, došla je ekipa TV Crne Gore u moj restoran u Kotoru. Sjedjeli su i popili piće, a potom otišli. Tek što su izašli iz restorana, pozvala me novinarka Vukadinović, mada nisam baš siguran, i pitala da li mogu izaći na trenutak iz restorana. Kada sam izašao, sjeli smo na terasu i razgovarali. Pitali su me u vezi Morinja, da li sam bio tamo i ako jesam šta sam radio, jer su čuli takvu priču. Rekla je da se priča da je tamo bilo prebijanja i maltretiranja. Odgovorio sam da su to čiste izmišljotine. Toga nije bilo, nisam vidio nikakvo maltretiranje. Moje ruke su čiste, moja duša je čista i ja imam miran san", rekao je Menzalin.

"Ubrzo nakon te moje izjave, počela je da objavljuje TV CG, a zatim je preuzela hrvatska televizija, koja je više puta emitovala moju izjavu. Od tada je počeo progon protiv mene. Da sam kriv ne bih se pojavljivao da dajem izjavu pred kamerama”.

Suđenje se nastavlja 15 aprila

I ostali optuženi, Mlađen M. Govedarica, Zlatko I. Tarle, Ivo M. Gojnić, Špiro S. Lučić i Boro M. Gligić, negirali su navode optužnice da su u centru za prihvat ratnih zarobljenika u Morinju, za vrijeme oružanog sukoba između JNA i oružanih formacija Hrvatske na dubrovačkom ratištu, mučili i zlostavljali zarobljenike.

Prema optužnici, za vrijeme oružanog sukoba u Hrvatskoj između JNA i hrvatskih oružanih formacija optuženi su bili:

  • Govedarica - pripadnik JNA, načelnik službe bezbjednosti komande 367. pozadinske mornaričke baze, Vojno-pomorskog sektora Boka i isljednik u Centru za prihvat zarobljenika u Morinju,
  • Gligić - pripadnik rezervnog sastava JNA – stražar, u periodu od 3. oktobra 1991. do 21. januara 1992.,
  • Tarle - rezervni pripadnik JNA - isljednik,
  • Gojnić - rezervni oficir zadužen za administrativne i intendantske poslove,
  • Menzalin - kuvar
  • Lučić - vojni policajac,

Oni su optuženi da su u Morinju, u Centru za prihvat ratnih zarobljenika, kršili pravila međunarodnog prava utvrđena III Ženevskom konvencijom o postupanju sa ratnim zarobljenicima, IV Ženenvskom konvencijom, te II dopunskim protokolom uz Ženevsku konvenciju, o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba.

Okrivljeni su naređivali i vršili mučenja, nečovječno postupali, te nanosili velike patnje ratnim zarobljenicima i civilima koji su dovođeni sa dubrovačkog područja”.

Suđenje se nastavlja 15. aprila.

Galerija

Bonus video: