Katanac na lokale u kojima maloljetnicima služe alkohol

"Imamo zabrinjavajuća saznanja u kojoj mjeri djeca kupuju alkohol u prodavnicama, a prodavci ne mare za to", rekao je Jasavić
203 pregleda 0 komentar(a)
Ekan Jasavić, Foto: Arhiva Vijesti
Ekan Jasavić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.04.2011. 07:58h

Da li će konobari za čašicu alkohola tražiti na uvid ličnu kartu ili će rizikovati da lokali u kojima rade ostanu bez dozvole za rad, odluka je koja je u posljednje vrijeme stavila na muke vlasnike popularnih podgoričkih kafića, gdje se okupljaju pripadnici maloljetnicke populacije i nešto stariji.

Razlog su pojačane kontrole službenika policije i Turističke inspekcije na sprečavanju točenja alkohola maloljetnicima, koje je zakonom zabranjeno.

Maloljetnici nerijetko organizuju i privatne žurke po kućama i stanovima, gdje se opijaju upravo alkoholom do kojeg u prodavnicama lako dolaze

Rukovodilac Ekspoziture za krvne i seksualne delikte i maloljetnicku delikvenciju u podgoričkoj Područnoj jedinici Ekan Jasavić kazao je "Vijestima" da je u minulom periodu na isti način zabranjen rad i za još nekoliko podgoričkih kafića, te da će akcija biti nastavljena do daljeg.

Sada, kako je kazao, pored lokala, na red su došle i provjere prodavnica i drugih objekata u kojima se prodaje alkohol. Svi oni koji na štetu djece dolaze do velikog profita, kako tvrdi Jasavić, naći će se na udaru policije.

"Imamo zabrinjavajuća saznanja u kojoj mjeri djeca kupuju alkohol u prodavnicama, a prodavci ne mare za to. Stoga će i prodavnice, kako maloprodaje, tako i veleprodajni objekti i diskonti ubuduće biti predmet opsežne kontrole i ukoliko ne budu vodili računa, rizikovaće da budu sankcionisani", poručio je Jasavić, osvrnuvši se i na saznanja da maloljetnici nerijetko organizuju i privatne žurke po kućama i stanovima, gdje se opijaju upravo alkoholom do kojeg u prodavnicama lako dolaze.

"Brodvej" nakon dvije prijave zatvoren

Predviđeno je da se onaj ko prodaje alkohol maloljetniku, koji nije navršio 16 godina ili očigledno pijanoj osobi ili duševnom bolesniku, kazni novčanom kaznom od trostrukog do dvadesetostrukog iznosa minimalne zarade

Šef za suzbijanje maloljetničke delikvencije podsjetio je da su policija i Turistička inspekcija prije nekoliko dana kontrolisale noćni klub “Brodvej” u Ulici Ivana Crnojevića, nakon čega je i na taj lokal do daljeg stavljen katanac.

Jasavić je objasnio da je policija u dva navrata podnosila prekršajne prijave protiv vlasnika tog kluba, što je onda rezultiralo zatvaranjem lokala.

"Prekršajne prijave po istom osnovu nedavno su podnijete i protiv vlasnika kafića “Porto” i “697”" kazao je on.

Prema članu 22, Zakona o javnom redu i miru, predviđeno je da se onaj ko prodaje alkohol maloljetniku, koji nije navršio 16 godina ili očigledno pijanoj osobi ili duševnom bolesniku, kazni novčanom kaznom od trostrukog do dvadesetostrukog iznosa minimalne zarade.

Za isti prekšaj, kažnjava se i pravno lice koje se bavi ugostiteljstvom novčanom kaznom od pedesetostrukog do tristastrukog iznosa minimalne zarade.

Prema Zakonu o turizmu, za točenje alkohola maloljetnim licima propisana je kazna od 550 do 3.300 eura. Kazna za pravna lica je od dvostrukog do desetostrukog iznosa minimalne zarade, odnosno od 110 do 550 eura.

Vikend najkritičniji

Slučaj četrnaestogodišnjaka, koji je u januaru završio u bolnici usljed teškog trovanja alkoholom, koji je, kako je tvrdio, konuzumirao u jednom podgoričkom lokalu zapanjio je javnost.

Taj slučaj, međutim, nije rijetkost, ali nije ni česta pojava u Podgorici. U minule tri godine registrovano je desetak sličnih primjera teškog trovanja izazvanog pijanstvom.

Iz Urgentnog bloka podgoričkog Kliničkog centra tvrde da najviše djece u alkoholisanom stanju primaju četvrtkom, petkom i subotom i to najčešće ljeti. Veliki broj njih, između 16 i 17 godina.

Bonus video: