Srpska carina zaplijenila švercovane cigarete koje su stigle preko Crne Gore

"Srbija je bila tranzitna ruta i za nas je bitno da su cigarete zaplijenjene, odnosno da nisu izašle iz Srbije"
162 pregleda 0 komentar(a)
cigarete šverc Srbija, Foto: Uprava carina Srbije
cigarete šverc Srbija, Foto: Uprava carina Srbije
Ažurirano: 14.04.2011. 07:27h

Srpski carinici su na graničnom prelazu Vatin, spriječili pokušaj krijumčarenja oko 3 miliona komada cigareta iz Srbije u Rumuniju, koje su stigle preko Crne Gore iz Albanije, potvrđeno je “Vijestima” u Upravi carina Srbije.

Cigarete su otkrivene u šleperu albanskih registarskih oznaka koji je prevozio izolacione ploče iz Albanije u Rumuniju.

U paletama kojima je kamion bio natovaren nalazilo se skoro 15.000 boksova cigareta "Marlboro", "Mančester“ i "Valter Volf“, ukupne vrijednosti oko 80 hiljada eura.

"Cigarete su u Srbiju ušle iz Crne Gore preko graničnog prelaza Gostun", izjavio je “Vijestima” pomoćnik upravnika Carinarnice Jovica Nikolajev.

On, međutim, nije mogao da saopšti detalje kako je ilegalni tovar prešao granični prelaz između Crne Gore i Srbije.

"Srbija je bila tranzitna ruta i za nas je bitno da su cigarete zaplijenjene, odnosno da nisu izašle iz Srbije", rekao je Nikolajev.

U crnogorskoj Upravi carina su objasnili da je kamion ušao na granični prelaz Božaj 10. aprila i istog dana izašao preko carinskog prelaza Dobrakovo.

"S obzirom na to da se radi o tranzitnoj robi, kontrolisana je ispravnost dokumentacije, nepovrijeđenosti carinskih obilježja i da li su roba i vozila napustili Crnu Goru", saopštila je PR Uprave carina Crne Gore Marija Jovović.

Kamion je ušao na Božaj, crnogorska Carina je stavila plombu i prilikom izlaska iz Crne Gore plomba je kontrolisana i neoštećena izašla iz Crne Gore, tvrdi ona.

"S obzirom na to da se kontrola obavlja na osnovu analize rizika, nijedan od indukatora nije pokazao da treba izvršiti kontrolu robe, već samo kontrolu dokumentacije i carinskih obilježija jer se radi o tranzitnom postupku", objasnila je Jovović.

Albanski državljanin koji je vozio sporni teret biće u Srbiji, kako je saopšteno iz njihove carine, prekršajno gonjen dok je kamion privremeno oduzet.

Bonus video: