UPUĆENA PRIJAVA

Sudija umjesto saslušanja kopirala stare izjave u procesu Morinj

Za danas je, pred specijalnim vijećem sudije Milenke Žižić u Višem sudu u Podgorici, planiran početak novog sudskog procesa okrivljenima za ratni zločin u logoru “Morinj”
156 pregleda 0 komentar(a)
Goran Rodić, Foto: Arhiva Vijesti
Goran Rodić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.03.2019. 12:59h

Punomoćnik petorice bivših pripadnika JNA, okrivljenih da su u logoru Morinj mučili hrvatske ratne zarobljenike, advokat Goran Rodić podnio je krivičnu prijavu protiv sudije Županijskog suda u Dubrovniku Marije Donatović-Dabelić, zapisničarke Barada Ivane i još 32 svjedoka u ovom sudskom procesu, zbog kopiranja zapisnika o saslušanju svjedoka.

U obrazloženju prijave, navodi se da je u Županijskom sudu u Dubrovniku, u periodu od 1992. do 2007. godine, sprovedena istraga protiv Govedarice i ostalih, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva

Krivična prijava obuhvata i svjedoke i juče je upućena u Zagreb DHL-om.

Za danas je, pred specijalnim vijećem sudije Milenke Žižić u Višem sudu u Podgorici, planiran početak novog sudskog procesa okrivljenima za ratni zločin u logoru “Morinj” Mlađenu M. Goveradici, Zlatku I. Tarlu, Ivu M. Gojniću, Špiru S. Lučiću, Boru M. Gligiću, te Ivu D. Menzalinu, koji se nalazi u pritvoru. Ranijom presudom osuđeni su na 16 i po godina zatvora, ali je ovu presudu ukinuo Apelacioni sud nakon žalbi branilaca.

U obrazloženju prijave, navodi se da je u Županijskom sudu u Dubrovniku, u periodu od 1992. do 2007. godine, sprovedena istraga protiv Govedarice i ostalih, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U tom predmetu, zapisnike o saslušanju svjedoka, sačinili su istražni sudija Zlatko Vranješ i zapisničar Marija Goravica. Nakon što su kopije spisa predmeta Županijskog suda u Dubrovniku ustupljene Vrhovnom državnom tužiocu Crne Gore, Odjeljenje za suzbijanje organizovanog kriminala, u julu 2007. godine podnijelo je zahtjev za sprovođenje istrage protiv osumnjičenih.

Najveći broj zapisnika sačinile Dabelić i Brnada

U postupku pružanja međunarodne pravne pomoći, povodom zamolnice Višeg suda u Podgorici, od 1. marta 2008. godine, najveći broj zapisnika o ispitivanju svjedoka sačinile su Marija Donatović – Dabelić i Ivana Brnada.

"Ispitivanje svjedoka oštećenih i sačinjavanje zapisnika, sprovedena je uz drastično kršenje Zakona o kaznenom postupku Hrvatske. Istražni sudija i zapisničar su kao službene osobe zloupotrijebili službeni položaj, tako što su upotrebom funkcije ’’copy-paste’’ na računaru, sadržaje zapisnika o ispitivanju 33 svjedoka iz 2006. godine, sačinjene u istrazi pred Županijskim sudom u Dubrovniku, kopirale u zapisnike o ispitivanju ista 33 svjedoka, sačinjene 2008. u postupku pružanja međunarodne pravne pomoći", naveo je advokat u prijavi.

"Takve zapisnike o , ovjerili su svojim potpisom i službenim pečatom Županijskog suda. Na taj način su krivotvorili istražnu radnju ispitivanja svjedoka i službenu ispravu – zapisnik o ispitivanju svjedoka. Svi zapisnici o navodnom ispitivanju 33 svjedoka dostavljeni su istražnom sudiji Višeg suda u Podgorici i na osnovu kojih je podignuta optužnica. Zapisnike o ispitivanju svjedoka iz 2006. godine i iz 2008. godine su sačinjavale različite istražne sudije i zapisničari, ali su oni identični po svom unešenom sadržaju, sa svim pravopisnim i gramatičkim greškama,”naveo je advokat u prijavi.

Tri svjedoka davala izjavu

istovremeno “Kako je pružana ’’međunarodna pravna pomoć’’ 2008. godine pred Županijskim sudom u Dubrovniku, dodatno pokazuje i činjenica da prema zapisnicima o ispitivanju svjedoka proizlazi i da su po tri svjedoka odjednom – zajedno ispitivana,” navodi se u krivičnoj prijavi.

Tako na primjer, iz zapisnika o ispitivanju Iva Mrkonjića od 6. juna 2008. godine vidi se da je njegovo ispitivanje započeto u 11:45 časova, a završeno u 12:05 časova. Istog dana, od strane iste sudije i zapisničara, sačinjen je zapisnik o ispitivanju svjedoka Iva Radovca, u periodu od 11:30 časova do 12:30 časova, dok je Mato Milković istog dana saslušavan od 11:15 časova do 11:40 časova”, piše u prijavi.

Bulić se sprema za Strazur

"Ma neka me tuže, ako im je baš do toga. Jedino ne razumijem osnov po kojemu mi najavljuju tužbu, a ne razumijem ni za koje konkretno djelo bi trebao biti tužen. Rekao je to za “Vijesti” predsjednik Udruženja dubrovačkih logoraša iz Morinja Zdenko Bulić,koji je na spisku tuženih.

On i njegove kolege ogorčeni su i razočarani odbacivanjem njihovih izjava u ponovljenom suđenju za Morinj.

“Morat ćemo se konsultovati s Državnim odvjetništvom RH i vidjeti koje daljnje pravne korake možemo poduzeti. Zatražit ćemo i pravnu pomoć od sudova u Hagu i Strasburu, jer ovo što se sada događa nije normalno,” napominje Bulić.

On tvrdi kako se “čudi crnogorskom pravosuđu što je dopustilo novo i grubo poigravanje sa žrtvama”.