Uvijek je lično na poslu, ali svako sam kroji svoj stres

Ignorisanjem napornih kolega, izbjegavanjem beskrajnih analiza i nerješevih problema nestaće i stres, tvrdi A. Kreamer u knjizi "Uvijek je lično"
210 pregleda 0 komentar(a)
stres, Foto: Www.1.bp.blogspot.com
stres, Foto: Www.1.bp.blogspot.com
Ažurirano: 13.04.2011. 12:21h

Većina zaposlenih je pod stalnim pritiskom, nervozom i stresom.

Ali, pitanje je šta napraviti kad se, na primjer, zbog toga rasplačete, izderete na kolegu ili šef na vas ili kad ste nezadovoljni uslovima.

Kako iskoristiti ta osjećanja, a ne dozvoliti da ovladaju vama, objasnila je Eni Kremer u knjizi “Uvijek je lično: Emocije na novom radnom mjestu”.

Željela je da otkrije ugrožavaju li hronično nezadovoljstvo i stres djelotvornost na poslu, pritom tražeći pomoć od brojnih stručnjaka.

Zbog hroničnog stresa mozak lošije kontroliše osjećanja, pa mora da poništi njegova negativna dejstva. Zato je najvažnije izbjegavati stres ili makar pronaći način za kanalisanje nagomilane napetosti, što se, tvrde stručnjaci, itekako može.

Koncentrisanje na probleme i zabrinjavanje oko svake sitnice slabi i uništava čak emocionalnu otpornost.

Ignorisanjem iritantnih situacija i kolega, te izbjegavanjem cjepidlačenja i analiziranja sitnica radnici razvijaju potencijal, vraća im se inspiracija, ali se i brže smire nakon što se uzrujaju, tvrdi Kremer.

Stres utiče i na kreativnost: kad je radnik stalno okupiran novim projektima i pod stresom, raspon rješavanja problema bitno je smanjen.

Tajna podticajnog okruženja i boljih poslovnih rezultata je u “običnom” opuštanju: dobro raspoloženi i zadovoljni radnici rješavaju probleme 20 odsto bolje od neraspoloženih i napetih, napominje autorka.

Najgori film i nije tako loš

Ako na poslu naiđete na problem ili zapnete s projektom, prvo to sagledajte sa “spoljašnje” strane, objektivno, a zatim iz lične perspektive.

Zamislite šta bi najgore moglo da se desi.

Razmišljajući tako, shvatićete da najgori scenario i nije tako strašan.

Nervoza se “toči” u male zadatke

Višak energije zbog pritiska prelijte u nešto kreativno.

Umjesto da brinete zbog sastanka, sastavite prezentaciju i uvježbajte je.

Pretvarajući nervozu u lake zadatke i preusmjeravajući napetost u akciju, korisno iskorišćavate svoje emocije.

Kilometar je “ubica” stresa

Meditacija smanjuje nervozu na poslu. Npr., Eni kaže da šeta svakodnevno skoro kilometar, a preporučuje i jogu kao djelotvoran način za ublažavanje napetosti.

Na poslu držite i predmet koji vas inspiriše i smiruje prije važnog sastanka sa šefom.

Bez stresa, molim

Ignorisanjem napornih kolega, izbjegavanjem beskrajnih analiza i nerješivih problema nestaje i stres.

Bonus video: