Osuđeni na 32 godine i šest mjeseci zatvora za prodaju heroina i skanka

Izrečene kazne zatvora iste su kao i prethodnom prvostepenom presudom, sa izuzetkom što je Stanović dobio manje godinu zatvora
1273 pregleda 0 komentar(a)
Ratko Dulović, Foto: Zoran Đurić
Ratko Dulović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.04.2011. 13:16h

U ponovljenom sudskom procesu, petorica okrivljenih za šverc heroina i skanka, osuđeni su u Višem sudu u Podgorici na 32 godine i šest mjeseci zatvora.

Specijalno vijeće za suđenja iz organizovanog kriminala, kojim je predsjedavala sudija Valentina Pavličić, osudilo je Ratka L. Dulovića (43) iz Podgorice, na 10 godina zatvora zbog krivičnih djela zločinačko udruživanje i prodaju droge.

Za isto krivično djelo Miloš Ž. Ćulević (34) iz Golubovaca, osuđen je na osam godina, te Miroslav D. Popović (34) iz Vukovaca u Zeti, na šest godina zatvora.

Alen Č. Stanović (28) iz Goričana u Zeti i Vojislav R. Pantović (40) iz Nikšića, osuđeni su na četiri, odnosno na četiri i po godine zatvora, zbog podaje droge.

Izrečene kazne zatvora iste su kao i prethodnom prvostepenom presudom, sa izuzetkom što je Stanović dobio manje godinu zatvora.

Nakon presude, okrivljenima je produžen pritvor, a sudija je tu odluku obrazložila da su pravosnažno osuđivani.

U obrazloženju presude, sudija Valentina Pavličić je kazala da je na osnovu materijala sačinjenog primjenom mjera tajnog nadzora, po naredbi istražnog sudije Višeg suda u Podgorici, i zapisa telefonskih razgovora, nesporno utvrđeno da je Dulović organizator zločinačkog udruženjam, a da su članovi tog udruženja bili Ćulević i Popović.

"Nesumnjivo je utvrđeno da je Dulović bio organizator zločinačkog udruženja, čije je djelovanje sam osmislio i kontrolisao proces preuzimanja i prodaje droge", kazala je sudija u obrazloženju presude.

Iz zatvora ugovarao prodaju

U prvostepenoj presudi se navodi da su početkom novembra 2008. pa do 11. aprila 2009. godine, djelovali kao kriminalno udruženje koji je osnovao okrivljeni Dulović, a čiji su pripadnici postali ostali okrivljeni Ćulević i Popović.

Dulović je za vrijeme izdržavanja zatvorske kazne ZIKS-u u Spužu, kao organizator kriminalne grupe, pronalazio kupce droge u Crnoj Gori, Srbiji i BiH, te telefonom ugovarao cijenu i količinu droge, te mjesto i vrijeme primopredaje, dok je Ćulević preuzimao drogu od Popovića i ostalih njemu poznatih prodavaca droge, a po instrukcijama Dulovića, drogu predavao kupcima.

Dulović je 25. novembra 2008. iz spuškog zatvora, telefonom razgovarao sa Radonjom Nikićem zvanim Bucko, koji je pravosnažno osuđen za prodaju heroina, ugovorio prodaju od 450 grama heroina, a koju je drogu, na osnovu telefonskog razgovora Ćulević 26. novembra preuzeo od optuženog Pantovića, od kojeg je i ranije kupovao drogu.

Postupajući po telefonskim upustvima Dulovića, u 15,45 časova, Ćulević je pakovanje heroina je predao kupcu Radonji Nikiću, koji je zatim Nikić drogu odnio u svoj stan u bulevar Save Kovačevića u Podgorici, gdje je policija pronašla 451 grama heroina.

U presudi se navodi da je Ćulević 16. januara 2009., na osnovu više telefonskih komunikacija sa Zoranom Mrvaljevićem zvanim Mrva iz Herceg Novog, ugovorio prodaju kilogram “skanka”, a koju je drogu, radi dalje prodaje Ćulević prethodno kupio od Saše Šuškvačevića zvanog Ćosa, a koju mu je istog dana predao Alen Stanović.

Ćulević je istog dana oko 19,30 časova predao drogu Mrvaljeviću u Gornjoj Gorici kod Podgorice, a ovaj je sakrio u svoje vozilo “BMW”, ali ga je policija zaustavila na raskrsnici puteva Podgorica – Cetinje – Budva, kada je I pronađen “skank” kod Mrvaljevića.

Bonus video: